Tradiţional, foie gras este produs din ficatul gâştelor şi al raţelor îngrăşate cu cereale. Organizaţiile pentru drepturile animalelor susţin că acest aliment este un produs obţinut prin îngrăşarea forţată a gâştelor şi raţelor, iar Nestle a reacționat la aceste revendicări.
Varianta vegană de foie gras lansată de Nestle combină soia cu arome precum miso, ulei de trufe şi sare marină iar la un preţ de 7,95 franci (8,43 dolari) pentru un borcan de 180 de grame. este mult mai ieftină decât foie gras-ul tradiţional şi, potrivit Nestle, uşor mai sănătoasă, informează Agerpres.
Lansarea unui foie gras vegan de către cel mai mare producător mondial de alimente face parte dintr-un efort mai amplu pentru a-i convinge pe consumatori să accepte noi variante revizuite ale unor produse care tradiţional erau pe bază de carne.
O serie de companii mai mici oferă deja alternative fără carne la foie gras în Elveţia, ţară care importă aproximativ 200 de tone de foie gras în fiecare an.
În multe ţări din lume, inclusiv în Elveţia şi Marea Britanie, producţia de foie gras este interzisă. Organizaţiile pentru drepturile animalelor au cerut şi o interzicere a importurilor pentru această delicatesă.
Franţa este responsabilă pentru aproximativ 70% din producţia mondială de foie gras şi exportă, în medie, anual aproape 5.000 de tone de foie gras în întreaga lume (în special în Japonia, Spania, Olanda, Asia şi Orientul Mijlociu) pentru o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro.
Foie gras, considerat până nu de mult o adevărată delicatesă, pare să fie în centrul unei campanii care țintește scoaterea sa de pe piața europeană. În urmă cu câteva zile, Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a anunțat că a interzis ca foie gras să fie servit în toate reşedintele regale. Monarhul britanic era, de altfel, un aprig oponent al controversatului preparat culinar de pe când era încă prinţ de Wales, oprind utilizarea preparatului culinar în reședința sa.
Peta a anunţat că a primit o scrisoare din partea Casei Regale a Marii Britanii care confirmă că această măsură a fost extinsă în prezent la Palatul Buckingham şi la toate celelalte reşedinţe regale. Ca un gest de recunoştinţă, organizaţia pentru drepturile animalelor i-a trimis regelui o mostră de „faux gras” vegan preparat de chef Alexis Gauthier, care şi-a transformat restaurantul din Londra în unul complet vegan, mai informează sursa citată.
Foie gras poate fi importat şi vândut în Marea Britanie, însă producţia sa este interzisă.