Ministerul britanic al Apărării ar fi negociat în secret în 2022 să cumpere din Pakistan proiectile de artilerie sovietice de 122 mm, obuze care urmau să fie trimise Ucrainei pentru a fi folosite pe câmpul de luptă, potrivit articolului publicat de New York Times.
Acordul dintre țări a fost semnat în iunie 2022, iar intermediar pentru achiziționarea de arme era compania Romtehnica. Pakistanul s-ar fi angajat să livreze 40.000 de obuze de 122 mm și rachete, însă afacerea a eșuat pentru că furnizorul din Pakistan nu a făcut față acestei cereri.
Problema furnizorilor a fost reprezentată de progresul fulminant al războiului din Ucraina, care i-a lăsat pe majoritatea fără provizii. Ucraina a început imediat după începerea războiului să cumpere armament de producție sovietică de peste tot din lume.
SUA și Marea Britanie ar fi folosit acest tertip, achiziția de armament pentru Ucraina prin țări terțe sau brokeri, atunci când țările producătoare nu au vrut să admită public că furnizează arme Ucrainei, lucru confirmat și de reprezentanții Romtehnica.
România a mai fost implicată în dezvăluiri legfate de livrări de armament către Ucraina, tot în anul 2022 şi, culmea, tot în legătură cu obuze de 122mm.
Concret, în august 2022, o înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arăta că soldații ucraineni foloseau obuze de 122mm, de data aceasta chiar fabricate în România, de Romarm, în contextul în care autoritățile de la București au evitat mereu să precizeze ce muniție și armament au trimis Ucrainei.
Dezvăluirile din New York Times vin într-un moment când populaţia României este pe ultimele locuri din Europa în privinţa aprobării măsurilor de ajutorare a Ucrainei de către ţara noastră, potrivit unui sondaj eurobarometru realizat în lunile ianuarie şi februarie.
În ceea ce privește furnizarea de ajutor umanitar ucrainenilor afectați de război, potrivit barometrului, 25% dintre români dezaprobă această măsură, fiind cel mai mare procent din rândul țărilor europene. Cel mai mic procent de populație care dezaprobă sprijinul umanitar oferit poporului ucrainean este în Olanda, Lituania și Luxemburg, toate cu un procent de 1%.
De asemenea, România este fruntașă și la rata de dezaprobare față de primirea în Uniunea Europeană a refugiaților din Ucraina, cu un procent de 24%, fiind depășită în acest sens doar de Cehia. La polul opuse află Olanda (cu un procent de 1%), Danemarca, Suedia și Finlanda, toate cu un procent de 2%.
Furnizarea de sprijin financiar Ucrainei este dezaprobată de un procent de 35% dintre români, rate mai mare fiind înregistrate în Slovacia, Bulgaria și Cehia.