Dacă la începutul războiul Rusia-Ucraina se punea problema că Rusia va fi afectată de sancțiunile aplicate, în prezent analiștii nu mai sunt așa de siguri și afirmă ca mai este drum lung până la colapsul Rusiei. Federația Rusă este bogată, are resure de mai multe feluri și chiar și în prima parte a acestui an, deși invadase Ucraina, Rusia încă încasa zeci de miliarde de euro de la statele europene pentru energia pe care o vindea. În 2021 FMI aveertiza că de la anexarea Crimeei până în prezent Rusia și-a făcut rezerve masive de bani pentru a-și putea susține acțiunile militare pe care le are în plan.
Alte articole: Cu un pas mai aproape de gazele din Azerbaidjan! Ciucă semnează memorandumul cu SOCAR
„Pentru că Rusia este o țară foarte mare și mai ales o țară cu resurse deosebit de bogate. Are gaze, petrol, produse agricole, după cum știm. Nu e o țară self sufficient, care să se poată susține singură absolut tot timpul, dar e țară foarte bogată. Și atunci trebuie să treacă o perioadă foarte lungă de timp până să intre cu adevărat în colaps.
Nicio țară din lume nu intră în colaps așa de ușor. Pentru că sunt puține cele cu adevărat sărace, care nu au niciun fel de resurse naturale. Japonia este una dintre ele.
Rusia este o țară cu resurse naturale deosebite și atunci nu se vede acest efect de colaps la nivel de națiune. În plus, rușii obișnuiți trăiesc foarte modest. Cam cum trăiau românii în anii 90.
Și atunci nu există o scădere așa de brutală la nivelul lor de trai. Pur și simplu folosesc mai multe produse rusești decât importuri și trăiesc cam la fel ca înainte de război, cu minimul necesar pentru a supraviețui. Aceasta este situația rușilor de rând, nu a oligarhilor pe care îi vedem în presă sau a rușilor cu bani, din marile orașe. Ei sunt un procent de sub 10% din totalul populației.
Analistul economic, Dragoș Cabat, susține faptul că Europa a fost perfect conștientă de faptul că pompează bani în buzunarele Rusiei, însă nu a ținut cont de acest lucru, dat fiind că se simțea confortabilă cu gazul rusesc.
Pentru Occident a fost mai important să cumpere gaze și petrol ieftine din Rusia și în felul ăsta chiar să alimenteze aceste rezerve. Când cumperi de un miliard de dolari zilnic, sigur că este ușor pentru Federația Rusă să acumuleze aceste resurse financiare.
Europa știa, dar i-a convenit. Motorul Europei este alimentat cu petrol și gaz rusesc.
Un colaps economic total durează mult mai mult de doi ani și e posibil să nu se producă niciodată. Gândiți-vă până la urmă la Coreea de Nord, o țară fără prea multe resurse, nedezvoltată și care nu intră în colaps, indiferent de sancțiunile care i se aplică.
Uitați-vă la Iran, de asemenea o țară cu resurse de gaze și petrol. supusă sancțiunilor și care tot nu intră într-un colaps total. Se poate vorbi însă de faptul că se încetinește foarte mult capacitatea de înarmare și de război a Rusiei, prin sancțiunile pe care le impun națiunile civilizate.
Încă o dată, Rusia, cu resursele pe care le are și cu un nivel general de trai foarte modest, nu are cum să intre în colaps nici în următorii 10 ani, chiar dacă ar continua sancțiunile.
Foarte mulți bani rusești sunt parcați atât în băncile europene, cât și în imobiliarele de peste tot. De la Londra până în Germania, Italia, SUA, oriunde doriți dvs.
Peste tot sunt plasați bani rusești, bani negri, obținuți din afacerile cu statul și regimul de la Kremlin. Sunt banii oligarhilor și în acest moment nu există curajul politic să spui „nu mai dorim acest lucru”. Pentru că asta va însemna cu siguranță suferință la nivelul țărilor dezvoltate, care vor pierde aceste venituri. Ar scădea prețurile la multe active cumpărate de ruși și al căror preț era susținut cu bani rusești, obținuți în moduri mai mult sau mai puțin legale”, a explicat analistul economic Dragoș Cabat pentru pressone.ro.
Citește și: Românii stau la mila furnizorilor! Eșalonarea facturilor este soluția care i-ar putea salva