- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Niciun părinte nu va mai primi alocație pentru copii din 2025. Anunțul momentului pentru acești români

27 Jun, 11:01 • Adrian Popovici
Părinții din Austria nu vor mai primi alocație pentru copii din 2025. Această formă de ajutor va fi înlocuită de un nou sprijin pentru familii.
Niciun părinte nu va mai primi alocație pentru copii din 2025. Anunțul momentului pentru acești români

Îngrijorare printre românii din Austria care au aflat de curând că nu vor mai primi alocație pentru copii lor.  Deși acest sprijin dispare, autoritățile au dat asigurări că acesta va fi înlocuit de alt sprijin bănesc. În prezent părinții primesc luna o alocație cuprinsă între 182 și 236 de euro, cu condiția ca cel puțin unul dintre părinți să fi lucrat și să fi fost asigurat social în ultimii cinci ani. Această sumă era disponibilă până la împlinirea vârstei de 18 ani a copiilor, notează Bugetul.ro.

De ce dispare această alocație pentru copii din 2025 în Austria? Mulți părinți, atât austrieci, cât și străini, se bazau lunar pe Familienbeihilfe, un venit care îi ajuta să acopere cheltuielile aferente unui minor.

Recent, autoritățile au anunțat că acest tip de alocație va fi eliminat din 2025, dar va fi înlocuit cu un nou tip de ajutor. Guvernul austriac a analizat în ultimii ani situația copiilor din țară și, după o dezbatere îndelungată, oficialii au ajuns la concluzia că sărăcia nu poate fi combătută doar prin ajutorul financiar actual. Astfel, a fost adoptat un nou concept – Garanția de bază pentru copii sau Garantiebetrag.

Asociația Mamelor și Taților Singuri (VAMV) vorbește de peste 20 de ani despre diferența prea mare dintre suma alocației și costurile reale pentru creșterea unui copil. În plus, un studiu realizat de Fundația Bertelsman a arătat că 1 din 5 copii este expus sărăciei, iar acest număr crește anual.

Alocație pentru copii
Alocație pentru copii

Te-ar putea interesa și: Prelungirea alocației după 18 ani! Ce trebuie să facă tinerii pentru a beneficia în continuare de cei 255 de lei

Ce bani vor primi părinții în loc de alocație?

Deși părinții se întreabă acum câți bani vor primi prin Garanția de bază pentru copii în loc de alocație, momentan nu a fost stabilit nimic oficial. Ce se știe este că va exista o sumă garantată și una suplimentară. Suma garantată va fi, de fapt, alocația actuală pentru copii, care va fi majorată la fiecare doi ani și va fi oferită fără condiții suplimentare. Suma suplimentară va include o indemnizație pentru costurile locuinței, bani pentru educație și va fi stabilită în funcție de vârstă și veniturile părinților.

Noua alocație va fi plafonată, astfel încât nicio familie nu va putea primi mai mult de 573 de euro pe lună. Părinții vor putea aplica online pentru acest ajutor, conform anunțurilor autorităților. Anunțul că nicio familie nu va mai primi alocație pentru copii în forma actuală din 2025 a adus multă nesiguranță, dar și speranța că noul sistem va oferi un sprijin mai adecvat pentru nevoile reale ale copiilor.

Citește și: Alocație suplimentară pentru o categorie de persoane. Cine va ajunge să primească aproape 300 de euro