În săptămânile următoare, vor fi disponibile fonduri nerambursabile în valoare de peste 800 milioane de euro pentru investiții în proiecte de energie verde. Companiile vor putea folosi aceste fonduri pentru a îmbunătăți eficiența energetică a fabricilor sau pentru a instala noi unități de producere a energiei regenerabile pe întreg teritoriul țării, conform datelor furnizate de compania de consultanță în fonduri europene, REI Grup, transmite Economica.
Fondul pentru Modernizare oferă companiilor un total de 815 milioane de euro în fonduri nerambursabile destinate investițiilor în energie regenerabilă. Aceste fonduri sunt disponibile în două scheme distincte: una dedicată eficientizării consumului prin instalarea de panouri fotovoltaice, cu o alocare de 415 milioane de euro, și cealaltă pentru producția de energie verde din surse diverse, cu o alocare de 400 milioane de euro.
„Este o ocazie unică deoarece alocarea este foarte generoasă, iar cererea din piață crește într-un ritm accelerat. Fabricile, retailerii și alți consumatori nu pot rata această oportunitate, în contextul în care termenul de încetare a plafonării prețului la energie se apropie. Avem discuții pentru proiecte mari și foarte mari în producția de energie verde și suntem convinși că banii proveniți din comercializarea certificatelor de CO2 pot pune România pe harta marilor producători de energie regenerabilă din Europa”, după cum explică Roxana Mircea, managing partner REI Grup.
Te-ar putea interesa și: România va înregistra un grad de absorbţie a fondurilor europene mai mare decât cel alocat. Marcel Ciolacu: „Am intrat în istorie!”
Companiile care doresc să acceseze fonduri nerambursabile pentru a-și sprijini propriile capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile destinate autoconsumului vor avea la dispoziție un buget total de 415 milioane de euro. Din această sumă, peste 85% sunt alocate pentru investiții în creșterea eficienței energetice prin utilizarea panourilor solare, urmate de investiții în energie eoliană, cu un buget de 30 de milioane de euro, și în final investiții în energie hidro, cu un buget de 25 de milioane de euro.
„În acest caz, vorbim de un standard de cost de 1 milion euro pentru proiecte de sub 1 MW și de 500.000 euro pentru cele cu putere instalată de peste 1 MW. Recomandăm companiilor, în cazurile în care depășesc cu puțin 1 MW putere instalată, să solicite 0,99 MW pentru a beneficia de un grant mai mare. Estimăm că pentru proiectele de până într-un MW un grant de circa 350-375.000 euro, iar la peste 1 MW de doar 250-300.000 de euro/MW. În plus, companiile trebuie să prezinte 12 facturi consecutive și strict pe baza acestor facturi se calculează și puterea instalată a noii centrale fotovoltaice”, a explicat Roxana Mircea.
Pentru sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, se pun la dispoziție fonduri nerambursabile în valoare de 400 de milioane de euro. Dezvoltatorii de proiecte fotovoltaice care injectează energie în rețea vor beneficia de un standard de cost maximal de 500.000 de euro.
Aceste fonduri nerambursabile vor fi distribuite astfel: 200 milioane de euro pentru energie solară, iar restul de 200 de milioane de euro sunt alocate pentru investiții în energie eoliană (100 milioane de euro) și energie hidro (100 milioane de euro).
„Companiile care vor solicita sprijin nerambursabil de 100-150.000 EUR/MW ar putea fi câștigătoare sau grantul chiar ar putea scădea la 60-70.000 euro dacă vor câștiga 10 proiecte mari, de 250-300 MW, și vor consuma tot bugetul de 200 milioane euro alocat energiei solare”, a mai adăugat Roxana Mircea, care a subliniat că și în acest caz se va aplica principiul „cine solicită cel mai puțin euro/MW”.
Aplicanții trebuie să îndeplinească anumite condiții cheie pentru a accesa aceste fonduri nerambursabile. Astfel, societățile aplicante trebuie să aibă activitatea privind producerea de energie electrică, conform clasei CAEN 3511 – Producția de energie electrică, înregistrată în Statutul societății drept activitate principală sau secundară. În cazul întreprinderilor nou-înființate, este necesar ca acestea să aibă un capital social subscris vărsat de minimum 100.000 de lei. De asemenea, la depunerea proiectului, este esențial să fie furnizat un Studiu de fezabilitate.