Guvernul Ungariei dorește să elimine plafonarea prețurilor la alimentele de bază, începând cu 1 august 2023 și impune retailerilor reduceri mai mari de prețuri la anumite produse, a informat Reuters.
Citește și: Economia românească devine tot mai puternică! România ia avans și depășește Ungaria în clasament
Guvernul ungar intenționează să renunțe la plafoanele impuse prețurilor alimentelor de bază în urmă cu 16 luni, a transmis directorul de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas. Așadar, Ungaria are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, deși rata anuală a scăzut în mai pentru a patra lună consecutivă, până la 21,5%. În luna mai, în UE, inflația medie anuală a fost de 7,1%.
De asemenea, Gergely Gulyas a declarat că rata anuală a inflației ar putea scădea până la 15% în luna august, iar până la finalul anului, inflația ar putea ajunge la o singură cifră.
„Procesul de dezinflaţie se va accelera la toamnă”, a apreciat Gergely Gulyas.
Mai mult, executivul de la Budapesta a impus un preț maximal la alimentele de bază, mai exact la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc şi de pui, încercând să protejeze gospodăriile de creșterea costurilor. La scurt timp după, au fost plafonate și prețurile la carburanți și ratele la creditele ipotecare. Deși inflația prețurilor alimentare, în Ungaria, au ajuns la 44,8% în luna decembrie 2022.
Pentru a frâna creșterea prețurilor, Guvernul condus de premierul Viktor Orban a ordonat şi marilor retaileri să introducă reduceri obligatorii de prețuri la alimente.
Joi, Gergely Gulyas a spus că, începând de la 1 august, discounturile obligatorii la anumite produse alimentare pe care retailerii vor trebui să le introducă vor fi majorate, de la 10% până la 15%, adăugând că produsele ale căror prețuri au fost până acum controlate vor fi incluse în acest program.