Autoritatea maritimă a Turciei a anunțat duminică că patru tancuri petroliere, care transportă aproximativ 475.000 de tone de petrol, au furnizat scrisorile de asigurare necesare potrivit noilor reglementări şi vor traversa strâmtoarea Bosfor în cursul zilei de luni, 12 decembrie, transmite News.ro.
Citește și Finlanda vrea să autorizeze exportul de arme către Turcia pentru a fi admisă în NATO
Aceste întârzieri sunt provocate de noile reglementări impuse la începutul lunii decembrie, de guvernul de la Ankara, potrivit cărora navele au obligația să prezinte dovada asigurării care să acopere durata tranzitului lor prin strâmtoarea Bosfor sau când fac escală în porturile turceşti.
Autoritățile turce au anunțat într-un comunicat de presă că au scos cinci petroliere din apele teritoriale ale ţării prin strâmtoarea Dardenelles, deoarece nu au putut furniza scrisori de confirmare pentru asigurarea lor.
Astfel, nave pline cu petrol kazah sunt întârziate în călătoria lor din cauza noilor norme impuse de Turcia transportatorilor de petrol rusesc, zăcământ care acum este supus sancţiunilor UE, şi a unui plafon de preţ pentru acesta, impus de G7.
Statele Unite au anunţat vineri că sunt în contact permanent cu autoritățile de la Ankara în privința acestui blocaj.
”Se pare că toate, cu excepţia unuia, dintre cele aproximativ douăzeci de tancuri de ţiţei încărcate care aşteaptă să traverseze strâmtoarea transportă petrol de origine kazahă. Aceste mărfuri nu ar fi supuse plafonului de preţ în niciun scenariu şi nu ar trebui să existe nicio schimbare în statutul asigurării lor faţă de transporturile kazahe din săptămânile sau lunile anterioare”, a declarat un oficial occidental pentru CNBC.
Se pare că peste 20 de milioane de barili de petrol, echivalentul a 1,2 miliarde de dolari, sunt blocate de Turcia.
Încă de la începutul săptămâni trecute, când noile reguli turceşti de asigurare privind petrolierele care transportă ţiţei rusesc au intrat în vigoare, circulaţia tancurilor în largul coastei Turciei şi între porturile Rusiei de la Marea Neagră şi Mediterana, a încetinit.