E vorba despre Metapneumovirusul uman (HMPV) care se manifestă prin simptome precum tuse, febră, durere în gât, congestie nazală și dificultăți de respirație. Poate duce însă la complicații severe precum pneumonia, în special în cazul persoanelor cu sistem imunitar slăbit, copiii sau bătrânii.
Nu e un virus nou, dar cazurile au crescut în ultimele două săptămâni, mai ales la minori. China a raportat un număr crescut de infectări la copiii sub 4 ani, iar Marea Britanie la cei sub 5 ani. Autoritățile sanitare monitorizează situația, dar experții îndeamnă la calm.
Centrul pentru Control Bolilor din China le-a transmis oamenilor să ia măsuri de precauție în ceea ce privește sănătatea și igiena, dar a respins, zvonurile că spitalele ar fi copleșite.
„Infecțiile respiratorii tind să atingă un vârf în timpul sezonului de iarnă”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Mao Ning.
Experții spun că această creștere a numărului de cazuri vine pe fondul noilor tehnologii care detectează și identifică mai ușor HMPV. „Cred că acum suntem mai atenți la focare”, a spus dr. Jacqueline Stephens, lector în sănătate publică la Universitatea Flinders din Australia.
„Toată lumea este hipervigilentă și auzi acest termen, metapneumovirus uman, și sună destul de înfricoșător”, a continuat ea.
Riscul e foarte mic de a se declanșa o nouă pandemie, au mai spus experții. Spre deosebire de Covid-19, HMPV există de câteva decenii, așa că la nivelul populației globale există un nivel de imunitate. „Nu cred că suntem neapărat îngrijorați de o pandemie cu acest virus, dar creșterea numărului de cazuri și impactul pe care îl are sunt semnificative. Putem învăța o lecție bună din pandemie pentru a reduce răspândirea, în special având în vedere că nu avem vaccinuri sau antivirale pentru HMPV”, a spus Prof. Paul Griffin, director pentru boli infecțioase la Mater Health Services din Brisbane.