- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Nu va mai trebui să se facă ITP pentru următoarele mașini de la 1 ianuarie 2025. Măsura afectează milioane de șoferi

14 Oct, 14:15 • Andrei Ene
O nouă lege privind inspecția vehiculelor schimbă regulile privind inspecțiile tehnice ale mașinilor. De la începutul lui 2025, conducătorii auto nu vor mai fi obligați să efectueze ITP-ul înainte de a-și înmatricula vehiculele.
Nu va mai trebui să se facă ITP pentru următoarele mașini de la 1 ianuarie 2025. Măsura afectează milioane de șoferi

În conformitate cu Legea 3297 adoptată în 2023 de statul Texas, cerința de ITP pentru mașinile și camioanele private a fost eliminată, astfel că se reduce drastic birocrația legată de înmatricularea vehiculelor. Această excepție nu se aplică, totuși, vehiculelor comerciale, care, potrivit Departamentului de Autovehicule din Texas, vor continua să fie supuse la ITP, deoarece se asigură siguranța rutieră.

Măsura de exceptare de la ITP reduce birocrația

Texasul este cel de-al 36lea stat care nu mai impune inspecții tehnice ale vehiculelor. Astfel, proprietarii de mașini și camioane vor fi direct responsabili de a se asigura că vehiculele lor nu prezintă un risc pentru ocupanți.

Citește și : Skoda Enyaq este cea mai bine vândută mașină electrică pe piața de Germania. Succesorul este nimeni altul decât Tesla Model Y. Dacia Sandero are, și ea, vânzări foarte bune

Prin urmare, această măsură va crește încrederea în întreținerea individuală și va reduce cerințele de ordin birocratic privind înmatricularea vehiculelor. Același lucru este susținut și de senatorul Mayes Middleton, care consideră că inspecțiile vehiculelor, pe lângă faptul că sunt costisitoare, necesită mult timp și nu oferă prea multe beneficii pentru siguranța publică.

Totuși, testarea emisiilor mașinilor rămâne obligatorie în 17 comitate din Texas, înainte de înmatricularea vehiculelor. Inspecțiile pentru emisii sunt necesare pentru combaterea poluării aerului și pentru respectarea reglementărilor de mediu.

Chiar dacă inspecția tehnică nu mai este necesară pentru înmatricularea vehiculului, dacă data de expirare a inspecției este programată în următoarele luni, vehiculul trebuie să treacă printr-o inspecție de stat înainte de reînnoirea înmatriculării acestuia.

Citește și : China a înconjurat Taiwanul cu avioane și nave militare, lansând un „avertisment sever”. Operațiunile sunt numite Joint Sword-2024B. Cum au reacționat Statele Unite

Deci, pentru reînnoirea înmatriculării vehiculului pentru încă un an, proprietarul trebuie să se asigure că inspecția de siguranță este la zi în cazul în care se apropie data expirării acestuia. Acest lucru garantează că sunt respectate reglementările și că vehiculul poate funcționa pe drumurile publice.

Se impun alte taxe pentru șoferii texani din 2025

Începând cu anul 2025, șoferii din Texas vor fi obligați să plătească o taxă anuală de 7,5$, numită „Taxa de înlocuire a programului inspecției”, care va face parte din costul total pentru înmatricularea vehiculelor.

În plus, pentru cei care înmatriculează o mașină nouă, taxa va fi de 16,75$, care acoperă primii doi ani. Deși ITP-ul nu va mai fi necesar, această nouă taxă înlocuiește costul programului impus de stat.