- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Numărul milionarilor din țările dezvoltate va crește semnificativ în următorii 5 ani. Care sunt singurele două țări europene în care numărul de milionari va scădea

22 Jul, 22:51 • Stefan Simion
În cele mai multe țări dezvoltate, numărul milionarilor va crește în anii următori, potrivit unui raport UBS Global Wealth. Cu toate astea, două țări dezvoltate din Europa nu doar că nu vor câștiga milionari, dar vor și pierde din cei existenți.
Numărul milionarilor din țările dezvoltate va crește semnificativ în următorii 5 ani. Care sunt singurele două țări europene în care numărul de milionari va scădea

Raportul UBS Global Wealth pentru 2024 estimează că numărul milionarilor în dolari din Anglia va scădea cu 17%, la 2.542.464 în 2028, de la 3.061.553 anul trecut. De asemenea, potrivit aceluiași raport, și Olanda va pierde 4% dintre milionari, numărul lor urmând să ajungă la 1.179.328 de la 1.231.625.

UBS a urmărit 56 de țări pentru raportul său anual, publicat săptămâna trecută. Firma de servicii financiare a constatat că 52 dintre statele analizate vor avea mai mulți milionari până în 2028 decât au acum. Unele țări, cum ar fi Taiwanul, vor câștiga până la 50% mai mulți milionari în această perioadă.

Numărul milionarilor din țările dezvoltate va crește semnificativ în următorii 5 ani

Totuși, Anglia și Olanda fac „excepții notabile” pe această listă, conform UBS, deoarece ambele sunt prognozate să piardă milionari. Explicația pierderii milionarilor din cele două țări este faptul că acestea au atras „bogăție nomadă„, adică oameni care au ales să se mute în acele țări, mai degrabă decât cei care și-au făcut banii la nivel local, a explicat a scris Paul Donovan, economist șef la UBS Global Wealth Management, potrivit Business Insider.

Bogăția a devenit mai mobilă în mai multe părți ale lumii, ca o funcție a numeroși factori de împingere și atracție. Dacă mai mulți milionari își schimbă locația, atunci acele economii care sunt disproporționat de atractive pentru bogăția nomadă sunt, de asemenea, mai vulnerabile la mișcările acelei bogății nomade„, a precizat Donovan.

Citeste si Emiratele Arabe Unite, ţara în care se mută anul acesta aproape 7.000 de milionari. De ce este un „magnet pentru bogați”.

Motivele pentru care scade numărul milionarilor din Anglia și Olanda

UBS prognozează că milionarii Angliei vor scădea cu 17% până în 2028. Pierderea continuă o tendință: Regatul Unit a pierdut 16.500 de milionari între 2017 și 2023. Unii milionari au părăsit Regatul Unit în căutarea unor taxe mai bune și a unei politici mai stabile și favorabile afacerilor, în timp ce alții au fost afectați de sancțiunile împotriva Rusiei.

Regatul Unit schimbă o politică fiscală de lungă durată prietenoasă cu milionarii care permitea efectiv ca bogăția străină să fie câștigată fără impozite. Zecile de mii de rezidenți din Regatul Unit considerați contribuabili „non-dom” (statutul non-dom permite rezidenților bogați, adesea străini, să evite impozitarea veniturilor din străinătate) trebuie acum să plătească impozite pe veniturile lor din străinătate, o problemă majoră pentru elita bogată.

Citeste si Cum fac milionarii bani: care sunt cele 7 surse de venit care le umplu în permanenţă conturile

Olanda deține, de asemenea, un număr extrem de mare de rezidenți bogați: peste 1,2 milioane de milionari, aproximativ același număr ca Italia și Spania, dar cu o economie mai mică decât aceste două țări. UBS prognozează că numărul de milionari din țară va scădea cu 4% până în 2028.

Din 2013 până în 2023, numărul milionarilor din Olanda a crescut cu 32%, conform datelor furnizate BI de Andrew Amoils, șeful cercetării la New World Wealth.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult