Comunitatea din Zoppè di Cadore, o localitate cu 200 de locuitori și care se află la 1.500 m altitudine, în provincia Belluno, regiunea Veneto, aproape de granița cu Austria, oferă un salariu net de 3.000 de euro unei familii care vrea să se mute aici, pentru a administra singurul bar din localitate, notează Corriere della Sera.
Oferta este făcută de o cooperativă locală, care administrează spațiile din mai multe localități montane din Alpii Italieni.
S-au primit deja mai multe solicitări, însă perioada de înscrieri este încă deschisă, anunță explică Zeno Sagui, președintele cooperativei.
„În fiecare an, mai ales iarna, ne este greu să acoperim turele și să garantăm funcționarea barului”, explică Zeno Sagui. „Așa că am venit cu ideea de a găsi un cuplu, de a-l angaja și de a-l invita să locuiască aici. Scopul este de a pune din nou în mișcare satul, de a oferi servicii comunității și de a repopula muntele”.
Cele două persoane care vor fi angajate vor avea un contract pe perioadă nedeterminată și vor câștiga peste 3.000 de euro pe lună. Prin urmare, nu vor avea probleme cu chiria și se vor putea bucura liniștiți de salariul lor. De căutarea unei locuințe se va ocupa direct cooperativa. Nu va fi nevoie de nicio experiență anterioară, deoarece la început vor fi susținuți și instruiți de personal experimentat, care îi va învăța tot ce au nevoie, notează Corriere.
„Cupluri cu vârste cuprinse între 24 și 56 de ani ne-au contactat deja. Chiar și persoane care tocmai au absolvit. Unii vor să trăiască o experiență nouă, alții vor să experimenteze viața în apropierea munților. Cei care doresc o schimbare de peisaj și să se mute în altă parte, cei care s-au săturat de ocupația lor și aspiră la o schimbare radicală în viața lor profesională”, continuă președintele. „Muntele nu înseamnă doar Cortina, Agordo sau alte stațiuni renumite. Adevărata sa esență este reprezentată de sate mici ca al nostru”, adaugă Sagui.
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iulie – noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Marcel Miclău, secretarul general al Agenției Nationale pentru Ocuparea forței de Muncă, a discutat despre problema deficitului de muncă din România.
„După cum bine știți, din 2007, noi suntem membri ai rețelei EURES, rețea împreună cu Comisia Europeană, toate serviciile de ocupare și nu în ultimul rând, (…) noi avem o legătură foarte bună cu patronatele, cu sindicatele și bineînțeles, cu atașații pe probleme de muncă din ambasadele unde populația în diasporă românească este numeroasă. Mă refer aici la Italia, la Spania, Anglia și nu numai”, a spus Marcel Miclău, secretarul general al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
„Observăm că în ultimii ani deficitul de forță de muncă în România este foarte mare. Dacă anul trecut am avut undeva la 400.000 de locuri până la data de 1 octombrie declarate, iată anul acesta avem deja 560.000 din care undeva la 330.000 se repetă. Deci, clar aceste locuri de muncă sunt dorite, se ocupă și nu sunt atractive. Sigur, dacă ne uităm la structură tot așa, 60% reprezintă muncă necalificată, dar undeva la 5% reprezintă și muncă bine calificată și de nișă.
Și aici mă refer în special la zona de IT, zona de asistență socială, zona de asigurări, dar nu în ultimul rând, iată și zona de mecanizator, de exemplu, agricol și avem aici câteva exemple deosebite, chiar în ultimele zile, oameni din diasporă care au venit și cu studii superioare și s-au încadrat pe activitatea de tractorist. De ce? Pentru că salariile, dacă ne uităm, sunt între 1.000 și 3.000 euro în România, iar condițiile de muncă sunt aceleași ca în Uniunea Europeană acum, sunt echipamente modernizate, cu computer, cu aer condiționat, cu frigider, cu de toate.
Și iată, avem un exemplu, un alt exemplu bun așa, la cald, că am văzut că sunt interesante lucrurile la cald, chiar o persoană care a fost director de muzeu, dar nu pot să dau numele, dar oricum în Uniunea Europeană, a revenit în țară și și-a făcut un propriu muzeu. Iată, sunt și oameni care își reamintesc și revin. Un lucru foarte important, pentru că, cum spuneau și antevorbitorii, cultura ne menține tonusul și aportul la ceea ce înseamnă România”, a mai precizat Marcel Miclău în dezbaterea „Bogățiile României din Diaspora!”.
„Foarte important faptul că noi promovăm în continuare măsurile active, cea mai simplă, informarea, consilierea, medierea, dar pe lângă aceste activități, să le zic tehnice și teoretice, avem și măsuri active care oferă subvenții și stimulente pentru cei care se întorc din străinătate. Și aici m-aș referi la prima de activare, care nu este foarte mare, dar e totuși 1.000 lei și cea mai motivantă și atractivă pentru locuitorii din diaspora românească o reprezintă prima de instalare, primă de instalare care este în cuantum de undeva la 2.500 euro, adică 12.500 lei.
Deci, dacă vin în România și se încadrează pe o perioadă de cel puțin 12 luni, noi oferim 6.500 lei la angajare și după 12 luni diferența de 6500, dacă vine cu copiii și cu soția, mai primește încă 3.500 lei și pentru soție” a conchis Marcel Miclău.