O femeie din China a petrecut trei ani având 16 joburi diferite în corporații și nu s-a prezentat niciodată la niciunul dintre ele, potrivit presei locale. Aceasta a făcut parte dintr-o schemă uriașă de înșelăciune, alături de alte peste 50 de persoane, care a adus prejudicii de aproape 7 milioane de dolari angajatorilor. Schema ar fi ieșit la iveală abia la începutul anului, după ce un directorul unei companii a observat pe o rețea socială că unul dintre angajații săi lucrează simultan la o altă companie.
Femeia, cunoscută doar sub pseudonimul Guan Yue, a făcut parte vreme de 3 ani dintr-o schemă masivă de înșelăciune în domeniul muncii, alături de alte câteva zeci de falși lucrători, arată presa chineză. Prejudiciul adus companiilor angajatoare se ridică la 7 milioane de dolari, arată BusinessInsider.
Mass-media chineze arată că au fost identificate cel puțin 700 de grupări care sunt implicate în astfel de înșelăciuni pe piața muncii.
Guan Yue ar fi ținut evidența tuturor angajărilor sale în scris, pe hârtie, iar atunci când susținea interviuri pentru alte locuri de muncă, posta fotografii de la acestea pe platformele de lucru interne ale companiilor la care era deja angajată, pretinzând că avea întâlniri de muncă cu clienți.
Un tânăr din 5 este şomer şi aplică, în medie, la 9 joburi, dar rar acceptă salariu sub 900 de euro
Când primea mai multe oferte de muncă decât putea gestiona, ea ar fi oferit oportunitățile prietenilor, luând comision pentru acest lucru.
Cu banii încasați, Guan și-a cumpărat împreună cu soțul ei un apartament în Shanghai.
Schema, care a implicat sute de companii, a fost dezvăluită în ianuarie, după ce un director executiv din domeniul tehnologiei, a observat că unul dintre angajații săi lucra simultan pentru o altă companie.
Acesta angajase o echipă de vânzări formată din opt persoane, care, deși inițial părea impresionantă, după o perioadă de probă de trei luni, nu reușise să înregistreze niciun progres real.
El i-a concediat, dar, la scurt timp, liderul grupului, a distribuit din greșeală o imagine pe o platformă socială dedicată muncii. Imaginea, care arăta că și acest om fusese angajat în altă parte, l-a determinat pe Liu să apeleze la autorități.
În cele din urmă, 53 de persoane au fost arestate în legătură cu acest caz. Potrivit publicației Xinmin, fraudele de muncă de acest tip sunt o problemă uriașă în China.
Există circa 700-800 de grupări care înșală angajatorii. Oamenii sunt experți în a se angaja, sunt impecabili la interviuri și prezintă CV-uri excepționale.
Citeşte şi
Atunci când sunt descoperite, cazurile ajung rareori să fie sancționate de legea penală, în schimb sunt arbitrate prin intermediul legislației muncii, pe care grupările implicate în aceste scheme o cunosc într-atât de bine, încât reușesc să o eludeze.
Într-un alt caz, o astfel de grupare s-a infiltrat într-o companie, reușind să obțină angajarea unui membru în cadrul departamentului de resurse umane. Acesta i-a angajat ulterior pe ceilalți membri ai grupării.