Limitarea plății cu bani cash este, pentru moment, un deziderat pentru Uniunea Europeană. S-a propus ca limita comunitară unică să fie de 10.000 de euro, însă Comisa nu poate convinge statele suverane de a recurge la această măsură. Cele mai dezvoltate economii ale Uniunii Europene nu dispun de limită la plata cash, iar Norvegia, care este ua dintre acestea, are o legislație națională care prevede expres dreptul individului de a plăti cu bani lichizi.
Te-ar putea interesa și: Situație fără precedent provocată de eliminarea plăților cash. Economistul Daniel Dăianu: „Când vezi milioane de lei la sacoșă…ălea sunt hoții, nu tranzacții”
Precum mențiunea anterioară, cle mai dezvoltate economii UE nu au limită la plata cash, iar printre acestea se numără următoarele: Norvegia, Germania, Austria, Olanda, Finlanda, Suedia, Blegia, Irlanda și Marea Britanie. Pe de altă parte, România se „confruntă” în alt mod cu această situație fără precedent, astfel că statul român are cele mai restrictive regimuri la plata cu cash din toată Uniunea, alături de țările din sudul Europei.
Iată situația plăților cu cash țările UE, centralizată de Centrul European al Consumatorului, din Germania (alfabetic):
Austria – nu sunt limite.
Belgia – 3.000 de euro în relația cu o firmă. Nicio limită între persoane fizice.
Bulgaria – 5.000 de euro la o singură plată. Amendă între 25% și 50% din suma în discuție.
Cipru – nu sunt limite. Croația – 10.000 de euro.
Cehia – 10.500 de euro pe zi.
Danemarca – nicio limită între persoane fizice. Comercianții nu au voie să accepte plăți cash mai mari de 20.000 de coroane (2.700 euro).
Estonia – nu sunt limite.
Finlanda – nu sunt limite.
Franța – 1.000 de euro pentru rezidenți. 15.000 de euro nerezidenți. Zero limită între persoane fizice, dar trebuie raportată orice sumă peste 1.500 de euro.
Germania – nicio limită.
Grecia – 500 de euro. La comerțul cu mașini, fără limită.
Ungaria – nicio limită pentru persoane fizice. Limită de aproximativ 45.000 de euro lunar pentru firmele înregistrate în scopuri de TVA.
Islanda – nicio limită.
Irlanda – nicio limită.
Italia – 5.000 de euro.
Letonia – 7.200 de euro.
Lituania – 5.000 de euro.
Luxemburg – nicio limită. Pentru peste 10.000 de euro trebuie să prezinți actul de identitate.
Malta – 10.000 de euro.
Olanda – nicio limită. Pentru peste 10.000 de euro trebuie să prezinți actul de identitate. .
Norvegia – nicio limită. Legea prevede expres dreptul cetățeanului de a plăti cu cash.
Polonia – nicio limită pentru persoane fizice. Există doar o imită de 15.000 PLN (3.300 de euro) între comercianți.
Portugalia – 3.000 de euro.
România – în prezent există următoarele limite: 1.000 euro pe zi între firme. 2.000 de euro pe zi pentru livrarea de bunuri și servicii.
Persoanele fizice pot face o tranzacție cash de maximum 10.000 de euro pe zi.
Slovacia – 15.000 de euro.
Slovenia – 5.000 de euro, la comerciant.
Spania – 1.000 de euro în comerț. 10.000 de euro pentru străini. Pedeapsă cu 25% din sumă.
Suedia – nicio limită. Mara Britanie – nicio limită; toate aceste informații conforme Digi24.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a venit cu un anunț referitor acestei situații și a menționat ca va adopta anumite politici care vor impune reducerea plăților cu numerar. Acestea vor fi posibile în limita a 1.000 de lei, restul fiind la card sau tranzacții bancare. A menționat că, pentru început, pentru operaţiunile dintre o persoană fizică şi o persoană juridică, plafonul va fi redus gradual de la 1 ianuarie 2024, la 5.000 de lei şi de la 1 ianuarie 2025 la 2.500 de lei. În acest sens, guvernul a pregătit deja un proiect de lege, luna trecută.
Motivul pentru care se recurge la această măsură este explicată e către Șeful Finanțelor care dorește să combată piața neagră și, în consecință, vor ajunge mai mulți bani la bugetul statului într-o perioadă în care guvernul face to mai greu față cheltuielilor asumate de stat.
Măsurile sunt suportate de coaliția PSD – PNL și sunt contestate de partidele de opoziție. ACestea susțin că reducerea plăților cu numerar va afecta întreaga populație, din cauza gradului scăzut de bancarizare, și ar crește controlul statului asupra resurselor cetățenilor. Opoziția a contestat proiectul de lege care restrânge folosirea numerarului la Curtea Constituțională, dar fără succes.
Te-ar putea interesa și: Plafoanele acceptate modificate la cumpărăturile Cash and Carry. Află care vor fi modificările efectuate de Ministerul de Finanțe.