Republica Moldova a început să importe gaze naturale din Slovacia, într-o încercare de a-şi diminua dependenţa de compania rusă Gazprom, a anunţat joi ministrul moldovean al infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu
Prin acest prim import de gaz în sens invers, de la vest la est, Republica Moldova a înlăturat ”mitul” conform căruia gazele naturale şi electricitatea pot fi furnizate doar de Rusia, a scris oficialul moldovean pe rețeaua Telegram.
Societatea Energocom a cumpărat astfel din Slovacia 5,6 milioane de metri cubi de gaz natural, transportul fiind efectuat prin conductele din Ucraina.
Rezervele actuale de gaze înmagazinate de Energocom însumează 157 de milioane de metri cubi, a precizat Spînu.
Ministrul moldovean şi-a îndemnat totuşi concetăţenii să fie solidari şi să economisească energia pentru a trece cu bine iarna. ”Vom ieşi din sezonul rece cu fruntea sus, mai puternici şi independenţi energetic”, a mai susţinut ministrul moldovean.
″În premieră, Republica Moldova a importat gaze naturale în sistem revers, dinspre Vest spre Est, și astfel a anulat mitul că gazele naturale și lumina pot veni doar din Federația Rusă. Miercuri, Energocom a procurat 5,6 milioane de metri cubi de gaze naturale, care au fost transferate prin punctul de livrare Budnice din Slovacia, la frontieră cu Ucraina. Acestea completează stocurile de rezervă pe care le face Energocom pentru a asigura Republica Moldova cu necesarul de gaze naturale pentru această iarnă și contribuie la independență energetică a țării noastre″, a declarat vicepremierul moldovean, Andrei Spînu.
Vicepremierul Moldovei a ținut să mulțumească tuturor celor implicați în procesul de alimentare cu gaze al țării și a dat asigurări că testele la care îi supune Rusia nu îi vor doborî pe moldoveni ci, dimpotrivă, îi va face mai puternici
″Ceea ce la prima vederea părea că ne va distruge, iată că ne face mai puternici. Așa cum am promis, solidari, cu efort de economisire, vom trece cu bine această iarnă (…). Mulțumesc echipei, SA Energocom, pentru tot efortul pe care îl depun în această perioadă complicată″, a mai spus Spînu.
Oficialul moldovean a precizat că stocurile de gaze acumulate permit Republicii Moldova să supraviețuiască chiar și o lună de zile fără nici un fel de importuri de la gigantul rus de stat Gazprom.
Contractul de furnizare a gazelor cu Gazprom a expirat la sfârșitul lunii septembrie, dar, întrucât compania rusească a majorat prețul, Moldova a refuzat să îl plătească.