- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

O nouă surpriză în topul celor mai mari economii mondiale: India s-ar putea clasa pe locul al treilea în 2030, depășind Japonia și Germania

01 Dec, 17:43 • Gabriela Andreescu
India ar urma să depășească Japonia și Germania pentru a deveni a treia cea mai mare economie din lume, potrivit S&P Global și Morgan Stanley. Atuurile Indiei în fața competitorilor sunt forța de muncă abundentă și ieftină, costul scăzut de producție, deschiderea către investiții, politici favorabile afacerilor și o populație tânără, cu o înclinație puternică pentru consum, consideră specialiștii
O nouă surpriză în topul celor mai mari economii mondiale: India s-ar putea clasa pe locul al treilea în 2030, depășind Japonia și Germania

Prognoza S&P se bazează pe proiecția conform căreia creșterea anuală nominală a produsului intern brut al Indiei va avea o medie de 6,3% până în 2030. În mod similar, Morgan Stanley estimează că PIB-ul Indiei se va dubla probabil de peste nivelurile actuale până în 2031.

„India are condițiile pentru un boom economic alimentat de offshoring, investiții în producție, tranziția energetică și infrastructura digitală avansată a țării”,au scris analiștii Morgan Stanley conduși de Ridham Desai și Girish Acchipalia în raportul analisștilor financiri, citat de Adevărul.

„Acești factori vor face din India a treia cea mai mare economie și piață de valori din lume înainte de sfârșitul deceniului,” adaugă specialiștii.

Creșterea economică a Indiei a înregistrat record după record în ultima perioadă

India a înregistrat o creștere de la an la an de 6,3% pentru trimestrul iulie-septembrie, fracțional mai mare decât previziunile sondajului Reuters de 6,2%. Înainte de aceasta, India a înregistrat o expansiune de 13,5% pentru perioada aprilie-iunie, comparativ cu un an în urmă, susținută de cererea internă robustă în sectorul serviciilor din țară.

Țara a înregistrat o creștere record de 20,1% de la an la an în cele trei luni până în iunie 2021, potrivit datelor Refinitiv.
India ar putea deveni a treia cea mai mare economie a lumii până în 2030, depășind Japonia și Germania
India ar putea deveni a treia cea mai mare economie a lumii până în 2030, depășind Japonia și Germania

India are de recuperat și în privința venitului pe cap de locuitor

Proiecțiile S&P se bazează pe continuarea liberalizării piețelor comerciale și financiare din India, reforma pieței muncii, precum și investițiile în infrastructura și capitalul uman al Indiei.

„Aceasta este o așteptare rezonabilă din partea Indiei, care are multe de „recuperat” în ceea ce privește creșterea economică și venitul pe cap de locuitor”, a declarat pentru CNBC Dhiraj Nim, economist din Australia și Noua Zeelandă Banking Group Research.

Unele dintre reformele citate au fost deja puse în mișcare, a spus Nim, subliniind angajamentul guvernului de a rezerva mai multe cheltuieli de capital în registrele anuale de cheltuieli ale țării.

Așa-numitul PLIS, care a fost introdus în 2020, oferă stimulente atât investitorilor locali, cât și străini, sub formă de reduceri de taxe și autorizații, printre alte stimulente.

Este foarte probabil ca guvernul să se bazeze pe PLIS ca instrument pentru a face economia indiană mai orientată spre export și mai interconectată în lanțurile globale de aprovizionare”, au scris analiștii S&P.

În același mod, Morgan Stanley estimează că ponderea producției indiene în PIB va „crește de la 15,6% din PIB în prezent la 21% până în 2031” – ceea ce implică că veniturile din producție ar putea crește de trei ori de la actualul 447 de miliarde de dolari la aproximativ 1.490 de miliarde de dolari, potrivit catre banca.

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult