Pentru a comemora 75 de ani de la moartea marelui scriitor George Orwell, Marea Britanie lansează, miercuri, o monedă cu valoarea de 2 lire pe care este inscripționat mesajul ”Big Brother is watching you” (Fratele cel mare te urmărește).
”Big Brother is watching you” este un citat din romanul distopic ”1984” (Nineteen Eighty-Four) al lui Orwell. În acest roman, marele scriitor englez evoca, în note sumbre și chiar horror, pericolul totalitarismului, prezentând o societate condusă de un dictator numit Fratele cel Mare.
În acest context, mesajul ”Big Brother te urmărește” aproape că nu mai are nevoie de explicație; arată, cât se poate de explicit, monitorizarea permanentă a invididului de către liderul suprem.
Moneda comemorativă are inscripționate, pe lângă mesajul menționat, numele scriitorului și un alt citat din acesta – ”A existat adevărul și a existat neadevărul”. Mesajul ”Fratele cel mare te urmărește” este plasat în interiorul unui desen ce reprezintă o lentilă de cameră.
”Operele lui George Orwell au influenţat generaţii întregi, iar cele mai faimoase lucrări ale sale sunt studiate şi astăzi, la zeci de ani de la prima lor publicare. Sunt încântată să împărtăşesc acest design unic cu colecţionarii şi fanii operei lui Orwell, aducând un omagiu unuia dintre cei mai renumiţi autori ai secolului XX”, a declarat Rebecca Morgan, director în cadrul Monetării Regale a Marii Britanii, citată de presa internațională.
Moneda de colecție va fi pusă în vânzare, pentru colecționari, cu prețul de 17,50 lire sterline.
Considerat unul dintre cei mai valoroși scriitori ai secolului 20, George Orwell a semnat, pe lângă ”1984”, un alt roman intrat în istoria literaturii – ”Ferma animalelor”, o fabulă despre victoria revoluției comuniste din Rusia și consecințele acesteia. ”Ferma animalelor” a inspirat popularul film de animație cu același nume.
Monedele de 2 lire au fost puse în circulație în Marea Britanie în 1998. De atunci, au fost lansate peste 50 de variante, care pe revers au avut chipurile a numeroase personalități literare, printre care William Shakespeare, Jane Austen și J. R. R. Tolkien, notează news.ro.