Zsolt Darvas răspunde uneia dintre cele mai rostite întrebări din ultima perioadă. Sunt șanse să revină marea criză? Econimistul prezintă perspectivele anului 2023 și care sunt principalele probleme, anunță ziare.com.
Posibilitatea de a reveni marea criză pe parcursul acestui an a devenit un subiect amplu de discuție în ultima perioadă. Tocmai de aceea, Zsolt Darvas prezintă public perspectivele pentru acest an. Mai exact, economistul s-a arătat optimist, având în vedere că, din opinia lui de specialitate, tulburările recente din piețele bancare din Elveția și SUA urmează să se liniștească curând. Darvas afirmă că problemele din 2008 sunt diferite față de cele actuale.
Concret, economistul relatează că nu se așteaptă să apară o nouă criză pe parcursul acestui an. Darvas precizează că, în 2008, băncile dețineau foarte multe active care pot fi considerate toxice, aspect care nu se mai regăsește în situația de față. Mai mult decât atât, economistul spune că reglementările au devenit mult mai stricte din anul menționat și până acum, iar băncile trebuie să aibă mai mult capital.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Europa, greu încercată de războiul din Ucraina și criza energetică. Creditele scumpe au prăbușit prețurile caselor
„Nu mă aștept să apară o nouă criză a sistemului bancar și nici nu văd un risc pentru economia europeană. În 2008, multe bănci dețineau active toxice, precum ipotecile subprime, ceea ce nu se întâmplă acum.
În 2008, cadrul de reglementare pentru sectorul bancar era destul de lax. De atunci, însă, reglementările au devenit mult mai stricte, băncile trebuie să aibă mult mai mult capital și mai multă lichiditate decât erau obligate să aibă atunci”, precizează economistul.
Darvas amintește în discursul lui că multe dintre instituții și-au revizuit prognozele de creștere economică pentru 2023 într-un sens bun, față de aceeași perioadă a anului trecut, dar mai ales, precizează că „nimeni nu mai vorbește acum serios despre riscul unei recesiuni în Europa”. Specialistul numește trei motive pentru care Europa a evitat o recesiune: producția industrială relativ stabilă din ultimul an, rata dobânzii a fost mereu mai mare decât cea a inflației, și nu în ultimul rând, reducerea consumului de gaz la nivel european. La fel de bine, expertul menționează că datele din 2023 sunt deja mult mai bune decât se aștepta.
„În realitate, politicile monetare au rămas acomodative (relaxate, stimulează creșterea economică și consumul, n.r.). Nu simțeam, anul trecut, că politica monetară va avea un impact major asupra rezultatelor economice. Cred că datele de anul acesta, deja mult mai bune decât se aștepta, confirmă asta”, spune economistul.
Pe de altă parte, expertul nu se arată optimist dacă vorbim despre probabilitatea de scădere a prețurilor. Darvas spune că singurul aspect pozitiv din acest segment se referă la faptul că eventualele majorări ale costurilor nu vor fi unele semnificative.
„Trebuie să înțelegem aici diferența dintre doi indicatori: nivelul prețurilor, pe de-o parte, și schimbarea prețurilor, care e inflația, pe de altă parte. Rata inflației poate ajunge la 0, dar nivelul prețurilor poate rămâne foarte mare. Mă tem că aceasta e situația în care ne aflăm. Deși inflația va scădea și se va apropia în cele din urmă de ținta de 2% a Băncii Centrale Europene, per ansamblu, prețurile vor rămâne mari.
Cei care vând bunuri și servicii nu sunt mari fani ai ieftinirilor. Dacă au fixat deja un preț pentru un anumit produs sau serviciu, nu au niciun motiv să scadă acest preț.Putem să mai adăugăm aici elementul inflației alimentare, pentru că prețurile la alimente pot fi destul de volatile, unele sunt sezoniere. Roșiile sunt mereu mai ieftine vara decât iarna. Dar, cu excepția alimentelor crude și a energiei, mă tem că celelalte prețuri vor rămâne mari”, precizează economistul Darvas.
Citește și: Lumea se pregăteşte pentru o criză a uleiului de gătit. Specialiştii au anunţat care este cauza