Finlanda devine cel de-al 31-lea membru NATO! Așa cum arată primele informații, totul se va întâmpla după finalizarea demersului de aderare, relatează zf.ro. Anunțul a fost făcut chiar de secretarul general, Jens Stoltenberg.
Odată cu finalizarea procedurilor de ratificare a tratatului de aderare, Finlanda devine cel de-al 31-lea membru NATO. Anunțul a fost făcut chiar de secretarul general al alianței, pe parcursul zilei de astăzi, care afirmă că această săptămână este una istorică.
Jens Stoltenberg a precizat că Finlanda devine membră NATO în decursul zilei de marți, în mod oficial. Secretarul general al alianței a precizat că această colaborare este cea care va împuternici Alianța Nord – Atlantică.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Ursula von der Leyen, candidat pentru postul de secretar general NATO. Ce șanse are aceasta să îi ia locul lui Jens Stoltenberg
„Săptămâna aceasta este istorică. Mâine, vom întâmpina Finlanda, care devine al 31-lea stat membru NATO. Facem Finlanda mai sigură şi Alianţa Nord-Atlantică mai puternică.
Vom arbora drapelul Finlandei pentru prima dată aici, la sediul NATO. Va fi o zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea în zona nordică, pentru întreaga Alianţă Nord-Atlantică”, afirmă Stoltenberg.
Secretarul de stat de la NATO a precizat că securitatea Suediei va crește, ca urmare a admiterii Finlandei în alianță. Așa cum afirmă Stoltenberg, decizia istorică a fost luată încă de anul trecut, iar din acel moment, reprezentanții au fost puși în fața celui mai rapid proces de ratificare din întreaga istorie a alianței.
„Anul trecut, statele aliate au luat decizia istorică de a invita Finlanda şi Suedia să devină membre NATO.
De atunci, am asistat la cel mai rapid proces de ratificare din istoria moderă a NATO.
Statele aliate sunt de acord că şi procedurile pentru aderarea Suediei trebuie finalizate rapid”, declară oficialul.
Ultimele state membre NATO care au ratificat tratatul pentru integrarea Finlandei în Alianța Nord – Atlantică sunt Turcia și Ungaria. În același timp, țările menționate întârzie și amână aderarea Suediei. Turcia se arată nemulțumită de toleranța statului în fața unor membri ai grupurilor separatiste kurde, iar în paralel, Budapesta critică Guvernul suedez pentru pozițiile pe care le adoptă în fața situației politice din Ungaria.