Această decizie vine ca o susținere importantă a guvernului olandez, pregătind terenul pentru un posibil vot favorabil la nivel european. Deși Olanda nu a fost explicit împotriva aderării României, a blocat accesul Bulgariei la Schengen, iar acest blocaj a avut un impact direct asupra întregului proces de aderare al celor două țări.
Citește și România, blocată! O țară europeană își închide porțile. Lovitură devastatoare pentru noi
Joi, miniștrii de interne din Uniunea Europeană vor vota în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) privind extinderea spațiului Schengen, iar România și Bulgaria ar putea deveni membre. Dacă votul va fi favorabil, controalele la frontierele terestre între cele două țări și restul Uniunii Europene vor fi eliminate de la 1 ianuarie 2025.
Într-un gest de precauție, autoritățile din România și Bulgaria au anunțat că vor menține controale aleatorii la graniță pentru o perioadă de șase luni după aderare, pentru a asigura siguranța și gestionarea corespunzătoare a frontierelor externe ale Uniunii Europene.
Decizia Consiliului JAI este așteptată cu mult interes, fiind considerată un moment istoric pentru România și Bulgaria, care, de mulți ani, își doresc să devină membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen, având acces liber la circulație în interiorul Uniunii Europene.
În urmă cu câteva zile, și Austria a dat undă verde aderării celor două țări, după ce mult timp s-a opus.
Anunțul a fost făcut de ministrul de interne austriac, Gerhard Karner. El a spus că, după aderarea „Schengen aerian” este deschis din luna martie, iar „Schengen terestru” este acum deschis pentru România și Bulgaria.
„Putem trece la următorul pas la Consiliul (Justiţie şi Afaceri Interne al) UE. După ‘Schengen aerian’, ‘Schengen terestru’ este acum deschis României şi Bulgariei. Fără acest veto, această reducere masivă a trecerilor ilegale ale frontierei nu ar fi avut loc”, a spus Gerhard Karner.