- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Oligarhii lui Vladimir Putin, şi mai bogaţi după războiul din Ucraina. Au încasat dividende în valoare de 11 miliarde

10 Jul, 21:41 • Adrian Popovici
Oligarhii ruși au reușit să se îmbogătească în ultimul an cu peste 11 miliarde de dolari. Apropiații lui Vladimir Putin au reușit acest lucru în ciuda sancțiunilor internaționale.
Oligarhii lui Vladimir Putin, şi mai bogaţi după războiul din Ucraina. Au încasat dividende în valoare de 11 miliarde

În ciuda sancțiunilor internaționale și a activelor care le-au fost înghețate în Occident, oligarhii lui Vladimir Putin au înregistrat câștiguri semnificative în contextul războiului din Ucraina. Statisitcile Bloomberg indicând faptul că aceștia au primit dividende de 11 miliarde de dolari. Companiile rusești au început să distribuie din nou sume importante sub formă de dividende, pe măsură ce incertitudinile economice generate de conflict s-au redus, notează Agerpres.

Unul dintre marii „câștigători” este oligarhul Vagit Alekperov, fostul președinte al grupului petrolier Lukoil PJSC, care a primit dividende în valoare de aproximativ 186 de miliarde de ruble. Deși Alekperov este sancționat de Marea Britanie și Australia, a evitat sancțiunile impuse de SUA și Uniunea Europeană.

După acesta urmează Alexey Mordashov, acționarul majoritar la Severstal PJSC, și Vladimir Lisin, oligarhul care deține pachetul majoritar de la Novolipetsk Steel PJSC, cu venituri din dividende de 148 miliarde de ruble și, respectiv, 121 miliarde de ruble. Mordashov este vizat de sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și UE, în timp ce Lisin nu este vizat de nicio sancțiune importantă.

Oligarhii apropiați de Putin și--au mărit averile în ultimul an
Oligarhii apropiați de Putin și–au mărit averile în ultimul an

Te-ar putea interesa și: Raiffeisen renunță la tranzacția cu oligarhul Oleg Deripaska după presiunile SUA. Austriecii, acuzați că încercau să evite sancțiunile impuse Rusiei

Oligarhii apropiați de Putin, pe lista mari „câștigători” ai industriei de război

Printre acești oligarhi se numără și Gennady Timchenko, un aliat al lui Putin, și Tatyana Litvinenko, care a primit o participație la PhosAgro PJSC înainte ca soțul său Vladimir să fie sancționat de SUA în 2023. Vladimir Litvinenko, rector la Universitatea din Sankt Petersburg unde Putin și-a obținut doctoratul, a fost managerul campaniei lui Putin în acest oraș la ultimele trei alegeri.

SUA și aliații săi au impus sancțiuni extinse Rusiei ca reacție la invadarea Ucrainei de către Moscova în februarie 2022, ceea ce a determinat multe companii rusești să oprească temporar plata dividendelor din cauza incertitudinilor economice. Totuși, aceste temeri nu s-au materializat, deoarece economia rusă s-a ajustat la noile condiții, iar exportatorii au găsit piețe alternative.

După o contracție inițială, economia Rusiei a cunoscut o revenire semnificativă, susținută de cheltuielile guvernamentale masive în industria de apărare și măsurile de sprijin pentru firmele afectate de sancțiuni și pentru familii.

Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 5,4% în primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Mulți exportatori ruși de materii prime au reluat plata dividendelor după ce și-au restructurat afacerile și și-au reorientat vânzările către piețele din China, India și alte state din emisfera sudică, care nu au implementat sancțiuni în urma războiului din Ucraina.

Citește și: Un retailer din Rusia s-a extins pe piața din România și face angajări. În ce orașe se află cele 11 magazine ale companiei rusești