Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, și-a exprimat marți încrederea că cele 194 de state membre ale organizației ar putea încheia un acord internațional privind pandemia până în mai 2025, în ciuda semnelor de îndoială cu privire la sprijinul pe care îl va acorda administrația președintelui ales al SUA, Donald Trump.
Te-ar mai putea interesa și: Romsilva scoate la vânzare mult mai puțini brazi de Crăciun, față de anul trecut
foto: OMS
De doi ani, aceste state negociază un tratat menit să consolideze cooperarea globală înainte și în timpul pandemiilor, ca răspuns la slăbiciunile și eșecurile sistemice expuse de pandemia de COVID-19. Potrivit agenției Reuters, discuțiile sunt menționate într-un context internațional în care fragilitatea răspunsurilor globale la crizele sanitare a fost evidentă și în care multe state se confruntă cu poziții divergente în negocieri.
În ciuda eforturilor intense, o primă încercare de a încheia acordul a eșuat în acest an, iar diplomații din mai multe țări estimează că finalizarea tratatului este mai greu de realizat dacă administrația lui Trump va avea o poziție ostilă. Criticii de dreapta au atras atenția asupra riscului ca acest acord să submineze suveranitatea națională, o temere recurentă în discuțiile internaționale.
Totuși, Tedros Adhanom Ghebreyesus a rămas optimist în privința finalizării acestui tratat la timp pentru Adunarea Mondială a Sănătății, planificată în luna mai a anului viitor.
„Ele (țările – n.r.) s-au angajat să finalizeze acordul la timp pentru Adunarea Mondială a Sănătății din mai anul viitor. Rămân încrezător că o vor face”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei ședințe de informare a clubului de presă din Geneva.
În contextul în care a fost întrebat în mod repetat despre posibilele provocări care ar putea apărea în urma unui parteneriat cu noua administrație Trump, directorul general al OMS a arătat o atitudine calmă și încrezătoare. Ghebreyesus a spus că relația dintre Statele Unite și OMS a fost una pozitivă pe parcursul multor ani și a afirmat că este convins că acest parteneriat va continua.
„Relația dintre OMS și Statele Unite a fost de fapt un parteneriat bun. Am fost parteneri timp de mulți ani și credem că așa va fi și în continuare. Și cred că liderii americani înțeleg că Statele Unite nu pot fi în siguranță decât dacă restul lumii este în siguranță”, a declarat el.
Te-ar mai putea interesa și: Ofertă la Romsilva. Cât costă acum un metru cub de lemne la un ocol silvic din România | Cei interesați pot depune cereri