- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

ONU are doar jumătate din banii necesari pentru a ajuta Ucraina la iarnă

26 Sep, 20:30 • Anghel Valentin
ONU dispune, în prezent, de doar jumătate din fondurile necesare pentru a ajuta Ucraina în iarna care se apropie! În aceste condiții, pentru mulți dintre ucrainenii afectați de război, se anunță nu doar vreme rea, ci și... vremuri rele.
ONU are doar jumătate din banii necesari pentru a ajuta Ucraina la iarnă

Ajutorul Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru Ucraina ar putea fi, la iarnă, sensibil mai mic decât cel din anotimpul rece 2022 – 2023. Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR) anunță că, deocamdată, dispune de doar 47 la sută din banii necesari pentru a-i ajuta pe ucrainenii afectați de războiul început după invadarea țării lor de către Rusia, notează antena3.

Responsabilul UNHCR în Ucraina, Karolina Lindholm Billing, a precizat, joi, că nivelul de finanțare al organizației este ”mult prea mic pentru această perioadă a anului”.

În 2023, la același moment, necesarul de fonduri era asigurat în pondere de 70 la sută, sensibil mai mult decât anul acesta.

Citește și Noua structură a Bacalaureatului aduce 5 examene scrise și 4 probe orale pentru elevi

Deficitul financiar se înregistrează pe fondul unei probleme majore cu care se confruntă Ucraina: mai mult de jumătate din capacitatea de a produce energie electrică a fost distrusă, după cum a precizat UNHCR.

Numărul ucrainenilor obligați de război să-și părăsească locuințele a ajuns la circa 3,6 milioane și, din păcate, ar putea crește.

În prag de iarnă, UNCHR i-a ajutat ucrainenii strămutați și pe cei fără posibilități materiale, oferindu-le bani cu care să-și cumpere haine, combustibil și izolații pentru case.

Potrivit responsabilului UNHCR în Ucraina, circa 650.000 de ucraineni ar trebui ajutați pentru iarna 2023 – 2024.

Karolina Lindholm Billing a mai spus că intensificarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucrainei şi o iarnă severă ar putea mări exodul în rândul populației.

Citește și Utilizatorii Telegram vor putea fi indentificați mai ușor. Aplicația va divulga IP-urile și numerele de telefon la cererea autorităților. Ce se întâmplă cu conturile celor aproape 1 miliard de utilizatori

Președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a dat asigurări că Uniunea Europeană (UE) va sprijini Ucraina să-și refacă infrastructura energetică și, de asemenea, va exporta energie în această țară. Ajutorul UE, a precizat președintele CE, ar urma să acopere 25 de procente din necesarul ucrainean pentru iarna ce urmează.

Potrivit armatei ucrainene, forţele ruse au lansat, în noaptea de miercuri spre joi, 78 de drone de atac şi şase rachete în direcţia mai multor regiuni ale Ucrainei. Atacul rus a durat câteva ore. În replică, ucrainenii au distrus 66 de drone şi patru rachete.