Investiția de 13 miliarde de dolari a Microsoft Corp. în OpenAI Inc. riscă să facă obiectul unei investigații complete din partea organismelor de supraveghere a afacerilor din Uniunea Europeană, după ce revolta cauzată de concediere și reangajarea lui Sam Altman la conducerea creatorul ChatGPT a scos la iveală legăturile profunde dintre cele două companii, transmite Bloomberg.
Comisia Europeană a declarat marți că analizează dacă implicarea Microsoft în OpenAI respectă normele privind fuziunile din cadrul blocului comunitar, deschizând calea pentru o investigație oficială și chiar pentru o eventuală desființare, în cazul în care se constată că aceasta împiedică concurența loială. Măsura luată de UE, care face parte dintr-o analiză mai amplă a impactului inteligenței artificiale, urmează unei măsuri similare luate de Autoritatea pentru concurență și piețe din Regatul Unit.
„Lumile virtuale și inteligența artificială generativă se dezvoltă rapid”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru politicile antitrust. „Este fundamental ca aceste noi piețe să rămână competitive și ca nimic să nu stea în calea întreprinderilor care se dezvoltă și oferă consumatorilor cele mai bune și mai inovatoare produse.”
Te-ar putea interesa și: Revoluție la OpenAI. Sam Altman se întoarce în funcția de CEO, la doar 5 zile după demiterea din conducerea ChatGPT
Microsoft a beneficiat din plin de pe urma investiției în OpenAI. Prin integrarea produselor OpenAI în aproape fiecare parte a activităților sale principale, gigantul s-a impus foarte repede ca lider incontestabil în materie de inteligență artificială în rândul marilor firme de tehnologie. De atunci, rivalul Google face eforturi pentru a-l ajunge din urmă.
Un purtător de cuvânt al Microsoft a declarat că gigantul a „încheiat un parteneriat cu OpenAI care a încurajat mai multă inovație și concurență în domeniul IA, păstrând în același timp independența ambelor companii”.
Concedierea și reangajarea lui Sam Altman ca șef al OpenAI a scos la iveală cât de profund legate au devenit cele două companii. Acțiunile Microsoft au scăzut imediat după ce consiliul de administrație al OpenAI l-a înlăturat pe Altman. Directorul general al Microsoft, Satya Nadella, a ajutat personal la negocierea și susținerea revenirii acestuia în companie – la un moment dat, oferindu-se să-l angajeze el însuși pe Altman, împreună cu alți angajați de la OpenAI care doreau să plece.
În decembrie, autoritatea britanică de supraveghere a concurenței a anunțat că acest scandal a determinat-o să verifice dacă investițiile Microsoft ar trebui anchetate. Britanicii au declarat că vor verifica dacă echilibrul de putere dintre cele două firme s-a schimbat în mod fundamental pentru a oferi uneia dintre părți mai mult control sau influență asupra celeilalte. De asemenea, Bloomberg News a relatat anterior că și Comisia Federală pentru Comerț din SUA a făcut cercetări cu privire la legăturile dintre cele două firme.