Conform studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2024, aproximativ jumătate dintre companiile din piața imobiliară a Europei Centrale (49%) prevăd o creștere a investițiilor în acest an, în timp ce doar 19% se așteaptă la o scădere. Aceste cifre reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de situația din 2023, când 51% anticipau o scădere. Această schimbare pozitivă în percepția pieței reflectă un încreștere a optimismului cu privire la potențialul de creștere în acest sector, transmite Agerpres.
Conform unui comunicat emis de compania de consultanță Deloitte, procentul participanților la studiu care anticipează o creștere a activității pe piața imobiliară în acest an a crescut. În același timp, proporția celor care prevăd o scădere s-a redus la 16%, față de 57% înregistrat în 2023.
În această conjunctură, investitorii de pe piața imobiliară europeană își îndreaptă atenția către proiecte noi (31%) sau către atragerea de fonduri pentru investiții viitoare (19%). Un procent semnificativ, aproximativ o treime dintre aceștia, se așteaptă ca eficiența portofoliului lor să se îmbunătățească, ceea ce reprezintă de două ori mai mulți decât cei care prevăd o deteriorare. Sectorul industrial continuă să fie perceput ca fiind cel mai competitiv (31%), urmat de sectorul rezidențial (21%), după cum relevă cercetarea.
Printre jucătorii de pe piața imobiliară, cea mai semnificativă tendință în 2024 pare să fie orientarea către alte segmente ale pieței, deoarece un sfert dintre aceștia iau în considerare o astfel de schimbare. Această tendință este cel mai evidentă în rândul dezvoltatorilor de birouri și de spații comerciale, unde trei sferturi, respectiv jumătate dintre aceștia, afirmă că se vor concentra pe alte sectoare în 2024, în special pe active cu destinație mixtă sau proiecte rezidențiale pentru închiriere.
Te-ar putea interesa și: Piața imobiliară dintr-o capitală europeană, pierderi masive din cauza Big Tech. Prețurile au căzut și cu 50%
„Temperarea activităţii din piaţa de birouri se remarcă şi în România, încă din 2023, iar tranzacţiile care încă se mai derulează au ca obiect renegocierea contractelor de închiriere, cu accent pe flexibilizarea clauzelor, sau prelungirea perioadei contractuale. În schimb, în privinţa proiectelor de tip retail, piaţa locală se diferenţiază de cea regională, dat fiind că există multe proiecte în derulare şi apetit crescut pentru investiţii pe acest segment, stimulate de perspectiva reducerii inflaţiei şi, implicit, de creşterea puterii de cumpărare a populaţiei.
Segmentul industrial beneficiază de perspective de creştere, date fiind situaţia geopolitică, stocul insuficient de astfel de spaţii la nivel naţional şi fenomenul de friendshoring, respectiv tendinţa globală şi regională de relocare sau, respectiv, de construire a diverselor unităţi de producţie în statele aliate din punct de vedere politic”, a declarat Irina Dimitriu din partea Deloitte despre piața imobiliară.
Citește și: Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2024. Orașul care depășește București la prețul pe metru pătrat