Ora de iarnă 2023. Parlamentul European a ținut mai multe conferințe pentru a renunța la acest obicei vechi, dar lucrurile au căpătat o turnură neașteptată. Uniunea Europeană a încercat să oprească acest obicei prin care se schimbă ceasul, însă pandemia de Covid-19 a întrerupt discuțiile și a făcut Comisia Europeană să recomande statelor membre să păstreze regulile actuale între 2022 și 2026, până se vor discuta mai multe detalii referitoare la beneficiile acestei treceri de la ora de vară la ora de iarnă, dar și la cum ne afectează organismul această modificare. Această cerere s-a făcut tocmai din cauza efectelor negative asupra sănătății. Experții susțin că o persoană are nevoie de cel puțin două săptămâni pentru a se adapta la noua oră. Oamenii suferă de insomnii, confuzie sau tot felul de tulburări ale organismului.
Citeşte şi: Document oficial. Guvernul a publicat forma finală a Legii privind măsurile fiscale
Comisia Europeană a lansat un chestionar care a fost completat de milioane de oameni, iar este 80 % dintre participanți au cerut renunțarea la schimbarea orei în Europa. Totuși decizia finală rămâne la latitudinea fiecărui stat membru. În România se va face în continuare trecerea de la ora de vară la ora de iarnă. Deși această schimbare este importantă pentru români, mai mult de 60% din țările ce dădeau ceasul înapoi au decis să renunțe la acest obicei. În anul 2023, România va trece la ora de iarnă la data de 28 octombrie, atunci când ora 4:00 o să devină ora 3:00. Această schimbare are loc pentru a profita cât mai mult de lumină. Atunci când vom trece la ora de iarnă vom putea dormi cu o oră mai mult. Ultima duminică din luna octombrie va avea 25 de ore.
Germanii au fost cei ce au introdus acest obicei de a schimba ora, începând din 1916, după care acest mecanism a fost preluat de către britanici, care au introdus ora de vară tot în 1916, o lună după germani. După aceste două țări au început să schimbe ora ceasului de două ori pe an, au urmat exemplul și Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. După mai bine de 100 de ani de la acest obicei, mai bine de 60% de state au decis să renunțe la schimbarea orei, mai exact 140 de state, printre care se numără și Egipt, Sudan, Siria, Iran, Irak, Turcia, Armenia, Azerbaidjan, Argentina, Brazilia și Rusia.