- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Oraşul din una dintre cele mai dezvoltate ţări europene unde un metru pătrat de teren costă cât un PET în România

08 Jul, 23:38 • Russo George
Götene, orașul rural situat la 320 km sud-vest de Stockholm, Suedia, a lansat o inițiativă inedită de a vinde 29 de parcele de teren la prețul simbolic de 1 coroană pe metru pătrat (aproximativ 9 cenți americani). Terenurile sunt destinate construirii de locuințe permanente sau de vacanță, în conformitate cu regulile locale.
Oraşul din una dintre cele mai dezvoltate ţări europene unde un metru pătrat de teren costă cât un PET în România

Götene, cu o populație de 5.000 de locuitori în orașul principal și 13.000 în întreaga municipalitate, reflectă peisajul autentic al Suediei rurale. Situat pe malul lacului Vänern, cel mai mare lac din Suedia și Scandinavia, Götene se mândrește cu peisaje pitorești și atracții naturale, cum ar fi muntele Kinnekulle și siturile UNESCO: Geoparcul Platåbergens și Arhipelagul Lacului Vänern.

Primarul Johan Månsson a explicat că această măsură a fost introdusă ca răspuns la recesiunea economică și la scăderea populației rurale. „Piața imobiliară este foarte lentă în regiunea noastră și în Suedia, din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor și a unei mici recesiuni. Am dorit să stimulăm piața imobiliară”, a declarat Månsson pentru CNN. „Vedem, de asemenea, rate scăzute ale natalității și o populație îmbătrânită, așa că trebuie să facem ceva pentru a aduce mai mulți oameni aici.”

Interes și răspuns public

Lansată în luna mai, inițiativa a generat un interes considerabil. Până acum, patru cumpărători au achiziționat parcele la prețul simbolic de 1 coroană pe metru pătrat, cu dimensiuni variind între 700 și 1.200 de metri pătrați.

Răspunsul publicului a fost copleșitor, cu mii de solicitări telefonice primite, ceea ce a determinat autoritățile locale să suspende temporar vânzările până în august pentru a reorganiza procedurile. Din cauza cererii mari, autoritățile ar putea decide să organizeze licitații pentru terenuri în locul vânzării la prețul simbolic, dacă există mai mulți doritori pentru aceeași parcelă.

Autorităţile locale vor să repopuleze oraşul

Terenurile sunt disponibile pentru oricine, indiferent de locul de reședință sau de angajamentele de locuire permanentă. Singura cerință este ca construcția să înceapă în termen de doi ani de la achiziționarea terenului.

Construirea unei case în Götene costă în prezent între 3 și 4 milioane de coroane (aproximativ 280.000 – 375.000 de dolari), iar prețul normal al terenurilor ar fi în jur de 500.000 de coroane (aproximativ 47.000 de dolari).

Primarul Månsson a subliniat că, deși oricine poate cumpăra un teren, construirea unei case nu garantează dreptul de rezidență pe termen lung în Suedia, deoarece regulile de viză sunt reglementate de guvern. Totuși, orașul ar putea ajusta regulile de vânzare în funcție de evoluția cererii și a contextului legal.

Citeşte şi: Preț unic pentru vacanță! Insula din Grecia unde poți sta 7 zile cu doar 290 de euro