- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Orașul european în care SF-ul devine realitate. Locuitorii vor putea călători cu taxiuri zburătoare chiar din vara aceasta

11 Jul, 19:32 • Adrian Popovici
Pariul va fi primul oraș european care va avea taxiuri zburătoare. Acestea vor putea fi folosite începând cu Jocurile Olimpice.
Orașul european în care SF-ul devine realitate. Locuitorii vor putea călători cu taxiuri zburătoare chiar din vara aceasta

Parisul este pe cale să transforme un vis SF în realitate, introducând taxiuri zburătoare chiar din vara aceasta. Autoritățile locale au anunțat că locuitorii și turiștii vor putea folosi aceste mijloace de transport inedite în timpul Jocurilor Olimpice. Taxiurile zburătoare, care par desprinse din filmele de science-fiction, au două locuri și sunt echipate cu baterii care alimentează 18 rotoare, asemănătoare unui elicopter sau unei drone mari, notează Euronews.

Stația de decolare și aterizare pentru aceste taxiuri zburătoare, cunoscută sub numele de vertiport, este construită pe malul Senei, în zona stației de tren Austerlitz, una dintre cele mai aglomerate din Paris. Aceasta este situată în sud-estul orașului și este traversată anual de peste 30 de milioane de călători.

Programul acestor taxiuri zburătoare prevede două zboruri pe oră, între 08:00 și 17:00, cu scopul de a reduce aglomerația din metropola europeană. Autoritățile iau în considerare și utilizarea unor versiuni mai mari ale acestor vehicule pentru transportul sanitar de urgență, salvând astfel numeroase vieți.

Taxiuri zburătoare la Paris
Taxiuri zburătoare la Paris

Te-ar putea interesa și: Hidroelectrica a intrat în joc! Parteneriatul surpriză al Comitetului Olimpic și Sportiv Român pentru Jocurile Olimpice din Paris

Curse gratuite cu aceste taxiuri zburătoare

Edward Arkwright, director executiv al ADP Group, a subliniat că aceste taxiuri zburătoare aeriană reprezintă aviația cu emisii reduse de carbon la care s-a sperat de mult timp. El a menționat că aceste vehicule pot fi folosite pentru transportul de persoane, colete, servicii de urgență și servicii medicale, dar și pentru scopuri care încă nu au fost explorate. În perioada 26 iulie – 11 august, cursele vor fi gratuite deoarece Agenția Europeană de Securitate Aeriană (EASA) nu le-a certificat încă.

VoloCity, aeronavele electrice cu două locuri produse de compania germană Volocopter, vor zbura pe cerul Franței în curând, echipate cu 18 rotoare dispuse deasupra lor. Dacă experimentul va avea succes, autoritățile din Paris intenționează să lanseze oficial serviciul aerian, construind mai multe mici „aeroporturi” pentru decolarea și aterizarea aeronavelor. Acestea vor fi situate la aeroportul Paris Charles-de-Gaulle, aeroportul Paris Bourget, zona Issy-les-Moulineaux și aerodromul Saint-Cyr-l’Ecole, aproape de Versailles.

Jean-Christophe Drai, director comercial al Volocopter Franța, a declarat că prioritatea lor este certificarea aparatului, lucrând intens pentru a livra un produs rezonabil și realizabil. „Nu vrem să facem promisiuni pe care nu să nu le putem ține niciodată”, a explicat el, subliniind angajamentul față de proiect.

Parisul este pregătit să devină un pionier al mobilității aeriene urbane, iar vara aceasta promite să fie una memorabilă pentru locuitorii și vizitatorii orașului, care vor avea ocazia unică de a experimenta taxiurile zburătoare.

Citește și: O aeronavă TAROM va purta numele „Nadia Comăneci”. Sportivii români vor zbura la Jocurile Olimpice de la Paris cu aeronava