Banca Mondială a făcut o analiză din cadrul căreia reiese că pagubele din Turcia sunt estimate la 34 miliarde de dolari, spune profit.ro. Instituția a menționat că reconstrucțiile pot ajunge la dublul sumei menționate.
În urma cutremurului de magnitudine 7,8 și a replicilor acestuia, pagubele din Turcia au fost estimate la 34 miliarde de dolari de către Banca Mondială. Instituția nu a evitat să menționeze că reconstrucția poate ajunge la suma dublă celei menționate anterior, ca urmare a dezastrelor produse începând cu 6 februarie.
Citește și: Turcia continuă anchetele cu privire la clădirile care s-au prăbușit. 184 persoane au fost arestate
Cifrele menționate reprezintă 4% din PIB-ul Turciei înregistrat în 2021. Pagubele au fost estimate la 34 miliarde de dolari, dar cu toate acestea, instituția confirmă că în cadrul acestei sume nu sunt încadrate consecințele asupra creșterii economice care va avea loc în viitor. Statul nu este ferit de pericol și de cheltuieli, având în vedere că replicile care mai apar vor duce la creșterea sumei totale pe care acesta trebuie să o aloce pagubelor și reconstrucției.
Ultimul cutremur mic a fost înregistrat în noaptea de duminică spre luni, atunci când câteva zeci de persoane au fost rănite, iar una a murit, în provincia Malatya. Estimările cu privire la ultimele replici urmează să fie prezentate, așa cum susține Banca Mondială. Instituția menționează că suma precizată nu include dezastrele din nordul Siriei.
De la data de 6 februarie și până acum, au fost înregistrate 10.000 de replici, așa cum afirmă Agenția Publică de Gestionare a Catastrofelor (AFAD). Seismele recente au provocat moartea a 44.000 de persoane și au fost avariate peste 170.000 de clădiri, din 11 provincii din Turcia, dar și din nordul Siriei.
„Acest dezastru ne amintește că Turcia se află într-o zonă cu activitate sesimică puternică și că este necesară o consolidare a rezistenței infrastructurilor atât private, cât și publice. Banca Mondială se angajează să susțină eforturile turcești în acest sens”, susține directorul BM din Turcia, Humberto Lopez.
Te-ar putea interesa și: Fără precedent. Turcia a interzis concedierile