Parlamentul European a adoptat propunerile menite să reducă dependența prețurilor la energie electrică de fluctuațiile prețurilor la combustibilii fosili. Această mișcare are ca scop stabilizarea pieței energiei electrice din Uniunea Europeană, după cum transmite Reuters.
Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate de voturi, respectiv 433 voturi pentru, 104 împotrivă și 13 abțineri pentru un regulament și 473 voturi pentru, 80 împotrivă și 27 abțineri pentru o directivă, măsuri deja convenite cu Consiliul.
Cele două acte legislative care au trecut de Parlamentul European au ca scop protejarea consumatorilor împotriva volatilității prețurilor. Eurodeputații au dat asigurări că aceștia vor avea acces la contracte cu preț fix sau dinamic și că vor fi informați adecvat cu privire la opțiunile disponibile. Furnizorilor nu li se va permite să modifice unilateral termenii contractelor.
De asemenea, eurodeputații au evidențiat faptul că statele membre ale Uniunii Europene pot interzice furnizorilor să întrerupă furnizarea de energie electrică pentru clienții vulnerabili, inclusiv în timpul litigiilor dintre furnizori și clienți.
Conform legislației adoptate de Parlamentul European, sunt prevăzute așa-numitele „contracte pentru diferență” sau scheme echivalente cu aceleași efecte, cu scopul de a stimula investițiile în sectorul energetic.
Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă cu facturile mari la vară. Dumitru Chiseliță explică care sunt românii care vor plăti mai puțin pentru energie
În cadrul unui contract pentru diferență, o autoritate publică va compensa producătorii de energie în situația în care prețurile de pe piață scad sub un anumit nivel, în timp ce va colecta plăți de la aceștia în cazul în care prețurile cresc peste acest nivel. Utilizarea acestor contracte pentru diferență va fi permisă în toate investițiile noi în producția de energie electrică, indiferent dacă aceasta provine din surse regenerabile sau din energie nucleară.
Documentul stabilește un mecanism pentru declararea unei crize în ceea ce privește prețurile energiei electrice. În situația în care se înregistrează prețuri extrem de ridicate și în anumite circumstanțe specifice, Uniunea Europeană are posibilitatea să declare o criză la nivel regional sau la nivelul întregii UE în ceea ce privește prețurile energiei electrice. Aceasta va permite statelor membre să adopte măsuri temporare pentru stabilirea prețurilor la energie electrică pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și pentru consumatorii industriali importanți.
Citește și: Moment istoric! Parlamentul European cere Rusiei să returneze integral tezaurul României