Eurodeputaţii au decis revizuirea politicii agricole comune (PAC) pentru a face mai ușoară sarcina administrativă a lucrătorilor din micile ferme din UE, potrivit unui comunicat transmis de Parlamentul European, informează Economedia.
Conform acestei decizii, „condiţionalităţile” de mediu revizuite pot fi deja folosite pentru a solicita ajutor din partea UE în acest an. Vor exista mai multe derogări de la unele standarde PAC, acestea fiind posibile în cazul unor condiţii meteorologice de mare intensitate, iar fermele mai mici vor fi exceptate de la controale şi sancţiuni pentru nerespectarea anumitor norme.
După ce Consiliul UE își va da acordul, legea va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE şi va intra în vigoare în cel mai scurt timp. Fermierii vor putea deja să aplice „condiţionalităţile” de mediu revizuite pentru cererile lor de sprijin financiar din partea UE în 2024.
Parlamentul European a aprobat, în decursul zilei de miercuri, o revizuire a Regulamentului legate de planurile strategice PAC şi a Regulamentului orizontal PAC cu 425 voturi „pentru”, 130 „împotrivă” şi 33 abţineri.
Ai mai putea citi: Finanțare pentru instalarea panourilor fotovoltaice în ferme, din 25 aprilie. Ultimele informații
Pe data de 15 aprilie 2024, eurodeputaţii au adoptat proiectul de lege ce include modificările tehnice propuse de Consiliul UE şi aprobate de Comisia Europeană pentru agricultură a Parlamentului European, conform comunicatului de presă al instituţiei.
Acum, regulamentul trebuie aprobat şi de Consiliu. Preşedinţia belgiană a Consiliului a informat Parlamentul cu privire la faptul că, în cazul în care eurodeputaţii aprobă propunerea în forma convenită de Comisia specială pentru agricultură a Consiliului, Consiliul va adopta acelaşi text.
Revizuirea PAC schimbă normele pentru trei condiţionalităţi de mediu pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a primi finanţare. În plus, acestea oferă mai multă flexibilitate ţărilor UE pentru a acorda derogări de la standardele PAC în cazul în care există probleme legate de aplicarea lor şi probleme cauzate de condiţii meteorologice extreme.
Fermele mici ce se întind pe o suprafaţă mai mică de zece hectare ar fi exceptate de la controale şi sancţiuni dacă nu respectă anumite norme PAC. Pentru a grăbi adoptarea măsurilor, Parlamentul a convenit să trateze dosarul în aşa-numita sa procedură de urgenţă, mai arată sursa citată.
Parlamentul a hotărât marţi să nu se opună propunerii Comisiei de completare a pachetului de simplificare a PAC. Conform textului, statele membre vor avea o mai mare flexibilitate atunci când aplică o altă condiţie PAC: cerinţa de a menţine proporţia dintre păşunile permanente şi suprafaţa agricolă peste 5% în comparaţie cu 2018 (GAEC 1).