Paşaport 2025. În acest an, Singapore se situează pe primul loc, cu cel mai puternic pașaport din lume. Cetățenii acestei țări pot călători fără viză în 195 de țări dintr-un total de 227 la nivel global. A. Pe locul al doilea, Japonia își menține statutul de lider asiatic, oferind acces liber în 193 de țări.
Urmează un grup de țări europene, format din Finlanda, Franța, Germania, Italia, Spania, alături de Coreea de Sud, fiecare dintre acestea având acces fără viză în 192 de țări. Pe locul patru se află șapte state membre ale Uniunii Europene: Austria, Danemarca, Irlanda, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia și Suedia, fiecare având acces fără viză la 191 de destinații. Locul cinci este împărțit între Belgia, Noua Zeelandă, Portugalia, Elveția și Regatul Unit, cu acces la 190 de destinații.
Ungaria își consolidează poziția și se află pe locul opt, la egalitate cu Cehia, având acces fără viză la 187 de destinații. SUA ocupă locul 9, oferind acces fără viză în 186 de țări, scrie Playtech.
România se clasează pe locul 15, la egalitate cu Bulgaria și Monaco, oferind acces fără viză în 178 de țări. De asemenea, începând cu 10 ianuarie 2025, România a devenit membru oficial al programului Visa Waiver al SUA, ceea ce facilitează și mai mult călătoriile românilor.
De menţionat câteva poziţii surprinzătoare: Republica Moldova și Georgia ocupă locul 44, oferind acces fără viză în 122 de țări, Rusia se află pe locul 46, cu acces în 116 țări, iar China a făcut un progres semnificativ, urcând pe locul 60, cu acces fără viză în 85 de țări.
Pe ultimele locuri în clasament se află Somalia (locul 102) – acces în 35 de țări; Pakistan (locul 103) – acces în 33 de țări; Iraq (locul 104) – acces în 31 de țări; Siria (locul 105) – acces în 27 de țări şi Afganistan (locul 106) – acces în doar 26 de țări.
Citeşte şi: Este gratis pentru toţi clienţii MOL România! Se întâmplă în orice benzinărie din ţară!
Pe de altă parte, în ierarhia Passport Index, România a făcut un pas important în clasamentul global al celor mai puternice pașapoarte, urcând de pe locul 7 pe locul 6, alături de țări precum Japonia, Noua Zeelandă, Slovenia și Lichtenstein.