- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Pensiile militare din țările NATO. Cum se calculează și care este vârsta de pensionare

23 Mar, 20:45 • Lupu Alexandra
Sistemul pensiilor militare al țărilor NATO este cel care diferă de la un stat la altul. Iată care sunt formulele de calcul pentru fiecare zonă.
Pensiile militare din țările NATO. Cum se calculează și care este vârsta de pensionare

Sistemul pensiilor militare este unul care diferă la nivelul fiecărei țări care este membră NATO. La fel de bine, structurile pentru apărare, securitate și ordine publică nu sunt aceleași ca cele specifice altor categorii de cetățeni, atunci când vorbim despre ajutorul bănesc, așa cum afirmă stiripesure.ro.

Cum se calculează pensiile militare din țările NATO

Belgia are o legislație specifică pentru pensiile militare. Concret, aceasta este diferită față de regimul ajutorului bănesc acordat în plan civil. Vârsta standard de pensionare este de 56 ani pentru toate categoriile de militari, exceptând generalii locotenenți (61) și generalii maiori (59). Ajutorul financiar este calculat în funcție de baza mediei salariale din ultimii 10 ani, iar la fel de bine, indemnizația de comandă se acordă în funcție de grad (variază între 1.125-8,313 EUR/an).

În Bulgaria, vârsta minimă de încheiere a activității profesionale este de 53 ani, incluzând un stagiu minim de cotizare de 27 ani (dintre care 18 ca personal activ). În cazul scafandrilor, personalului navigant pe submarine, parașutiștilor, trecerea în rezervă are loc la 43 ani, cu un stagiu de cel puțin 15. Formula de calcul este realizată de Institutul Național de Securitate Socială, însă în general, cuantumul este considerabil mai mic față de ultimul salariu primit în serviciul activ.

În Canada, vârsta de pensionare este de 65 ani și se acordă doar persoanelor care au acumulat cel puțin 15 de cotizare în sistem. Forțele armate beneficiază de următoarea valoare a pensiilor militare: pentru 25 ani lucrați, indemnizația este de 50% din veniturile medii obținute în ultimele 6 luni în ultimii 5 ani; pentru 35 ani lucrați, pensia este de 70% din câștigurile medii din ultimele 6 luni în ultimii 5 ani. La fel de bine, indemnizația nu poate depăși procentul de 70%, indiferent de vechime, și totodată, la pensia militară se adaugă cea suplimentară.

Citește și: Comisia Europeană pune tunurile pe pensiile militarilor români: ”Reforma pensiilor din România vizează toate pensiile speciale, inclusiv pensiile militare”

Cum se calculează pensiile militare din țările NATO
Cum se calculează pensiile militare din țările NATO

În Cehia, pentru minim 2 ani de serviciu, militarii pot beneficia de o plată unică (două salarii lunare). Cel puțin 15 ani de muncă atrage o indemnizația care valorează între 20 și 60% din salariul de serviciu. Totodată, pentru militarii a căror experiență este mai mare de 26 ani, se oferă o compensație care atinge valoarea maximă a 18 salarii. Pe de altă parte, în Croația, vârsta de trecere în rezervă este de 30 ani, din care cel puțin 15 trebuie să fie în serviciul activ.

În Franța, numărul de trimestre existente / numărul de trimestre necesare pentru pensionare X 75% X solda brută este formula de calcul pentru pensiile militare din Franța. Indemnizația se calculează diferit de la un an la altul, în funcție de rata pe care o atinge inflația. În Germania, vârsta minimă de pensionare este de 55 ani, iar baza de calcul o reprezintă media ultimelor venituri salariale. Se aplică un coeficient de 1.79 pentru fiecare an de vechime în serviciu.

Vârsta standard de pensionare în Grecia este de 60 ani. În Italia, trecerea în rezervă se face la 60 – 65 ani, iar totodată, pensia auxiliară este oferită după cel puțin 40 ani de contribuție. Pe de altă parte, în Macedonia de Nord, vârsta de pensionare este de 55 ani, iar pentru încheierea activității profesionale, este nevoie de cel puțin 25 de vechime în muncă. Pensia militară este de 80% din salariul mediu net.

În Marea Britanie, militarii se pot pensiona la 60 ani. Trecerea în rezervă este posibilă la 40 ani, dacă există cel puțin 20 de vechime. Baza de calcul pentru pensiile militare se referă la gradul deținut. În Polonia, activitatea profesională se poate încheia la 65 ani, iar totodată, indemnizația valorează 75% din ultimul salariu obținut pe funcția încadrată. La vechimea care depășește 25 ani se adaugă 1.500 PLN, respectiv, 2.500 pentru o experiență mai mare de 28.

În aceeași ordine de idei, în SUA se face trecerea în rezervă la 37 ani, însă doar în condiția în care sunt exercitați 20 ani de muncă. În unele state, pensiile militare nu se impozitează, iar ele se calculează cu 4 metode diferite. În Turcia, valoarea indemnizației  este de 75% din solda de funcție de grad, la care se adaugă 1% pentru fiecare an în care personalul depășește 25 ani vechime. Totodată, în Ungaria trecerea în rezervă se face la 60 ani, însă doar în condiția în care există 30 ani activi de muncă în spate.

Vezi și: Pensiile militare se majorează de la 1 ianuarie 2023. Cu câte procente vor crește acestea

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...