Uniunea Europeană se află într-o perioadă de incertitudine majoră, iar unul dintre cele mai importante acorduri comerciale ale sale, care se află în negociere de mai bine de două decenii, riscă să eșueze, ceea ce ar avea consecințe economice și strategice semnificative. Este vorba despre Acordul de Liber Schimb Uniunea Europeană-Mercosur, care vizează crearea uneia dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume, incluzând 750 de milioane de oameni și aproximativ o cincime din economia globală.
Acordul, care ar conecta UE cu patru state sud-americane – Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay (cu Bolivia aderând mai recent), a fost semnat politic în 2019, însă implementarea sa este acum în pericol, într-un context geopolitic tot mai complex, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Acces la internet aproape total în orașele UE. 95% dintre gospodării sunt conectate!
foto: UE
Acest acord nu este important doar din punct de vedere economic, ci și strategic, întrucât UE se află într-o perioadă de conflicte comerciale cu marile sale puteri economice, Statele Unite și China. Creșterea relațiilor comerciale dintre statele din Mercosur și China reprezintă o amenințare directă pentru interesele economice ale Uniunii Europene, care încearcă să își diversifice parteneriatele în contextul unor tensiuni globale tot mai mari. Uniunea Europeană are nevoie urgentă de un acord cu Mercosur pentru a-și asigura aprovizionarea cu resurse naturale esențiale, cum ar fi litiu, grafit, nichel și mangan, elemente cruciale pentru industriile tehnologice și bateriile electrice, pe care le importă în prezent din China.
„Cred că una dintre principalele preocupări este că multe țări din America de Sud dezvoltă legături mai strânse și intensifică relațiile comerciale cu China într-un moment în care UE merge într-o altă direcție.
Ne aflăm, așadar, într-un moment critic. Și cu potențialele tarife ale SUA care ar putea intra în joc încă de anul viitor, cred că există mai multe presiuni pentru ca UE să încerce să ajungă la un acord”, a declarat pentru Euronews Business Frances Li, analist pentru Europa de la Economist Intelligence Unit.
Regiunea Mercosur este de asemenea un jucător esențial în asigurarea aprovizionării cu produse agricole și carne pentru Europa, furnizând aproximativ un sfert din exporturile globale de astfel de produse. Cu toate acestea, fermierii europeni, în special din Franța, își exprimă îngrijorările legate de concurența neloială și impactul negativ asupra mediului pe care l-ar putea aduce acordul, având în vedere standardele diferite de producție din America de Sud.
De asemenea, Franța, Italia, Irlanda, Belgia și Polonia sunt printre cele mai mari opozante ale acestui acord, ceea ce face ca procesul de ratificare să fie mult mai dificil.
Dacă un număr suficient de state membre UE ar aproba acordul, Franța, chiar dacă are obiecții, nu va putea să pună veto. Totuși, aprobarea de către Parlamentul European este crucială pentru ca acest acord să devină realitate. Pe de altă parte, există și semnale îngrijorătoare din partea partenerilor din Mercosur, care încep să se orienteze către acorduri comerciale cu țări din Asia, în special cu China. De exemplu, în 2023, grupul Mercosur a semnat un acord cu Singapore și se află în discuții pentru tratate similare cu Coreea de Sud și Japonia, ceea ce ar putea reduce interesul regiunii pentru un acord cu Uniunea Europeană.
Te-ar mai putea interesa și: Schengen: România primește undă verde de la Austria, dar o altă țară UE ne blochează drumul!