Tot mai multe videoclipuri de pe TikTok sugerează că o arsură solară ar putea fi benefică pentru sănătate sau chiar ar putea ajuta la eliminarea acneei, scrie Digi24.
Medicii de la Spitalul Regina Victoria din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord trag un semnal de alarmă și spun că expunerea la soare crește riscul de a dezvolta cancer de piele.
„Deși există beneficii pentru sănătate asociate cu expunerea la suficientă lumină solară, crema de protecție solară ar trebui totuși utilizată pentru a contribui la reducerea riscului de apariție a cancerului de piele. Cu cât aveți mai multe episoade de arsuri solare de-a lungul vieții, cu atât crește riscul de a dezvolta cancer de piele, precum și îmbătrânirea prematură a pielii. Impactul acestui trend ar putea fi de mare anvergură”, au transmis medicii.
Expunerea prelungită și intensă la soare mai poate provoca hiperpigmentare și eritem, dar și agravarea petelor post-acnee.
Melanomul este un tip de cancer de piele ce se poate extinde la alte organe. Riscul este mai mare pentru persoanele cu pielea deschisă la culoare sau cu un număr mare de alunițe.
O aluniță care își schimbă dimensiunea, forma sau culoarea poate fi, de asemenea, un melanom, potrivit National Health Service din Regatul Unit. Medicii recomandă verificarea alunițelor cel puțin o dată pe an.
Potrivit datelor European Cancer Information System – ECIS, în România, în 2022, au fost înregistrate peste 2.200 de cazuri noi de melanom.
Specialiştii sunt de părere că boala apare mai frecvent în familii cu istoric de melanom în rândul persoanelor cu ten deschis la culoare, ochi albaştri şi păr roşcat sau blond. Alţi factori de risc sunt stările de imunosupresie, prezenţa unor aluniţe atipice dar şi vârsta.
Vezi și: Alimentul surprinzător care ține cancerul departe de tine