Un producător gigant din industria apei minerale a distrus două milioane de sticle de apă carbogazoasă, preventiv, din cauza contaminării cu bacterii fecale. Compania a anunțat că s-a ajuns în această situație din cauza ploilor abundente din ultima vreme, care au afectat regiunea, conform Bugetul.ro.
Criza apei minerale din Franța a ajuns la un nivel mult prea înalt în ultima perioadă. Nestlé Waters a anunțat, prin intermediul postului de radio Franceinfo și Le Monde, miercuri, 24 aprilie, că a fost nevoie să distrugă două milioane de sticle cu marca sa Perrier, din cauza contaminării cu bacterii fecale a unuia dintre puțurile operate de firma elvețiană.
Prefectul departamentului Gard, locul în care se află amplasamentul, a informat compania să oprească rapid funcționarea unuia dintre cele șapte puncte de extracție a apei din Vergèze, care a foast contaminat din 10 martie 2024 și pe parcursul mai multor zile de germeni indicativi de contaminare de origine fecală (coliformi, Escherichia coli), dar și de germeni din specia Pseudomonas aeruginosa.
În plus, acesta a spus că apa îmbuteliată contaminată poate prezenta un risc major pentru sănătatea consumatorilor. Situația tragică este consecința unei deteriorări generale a calității apei subterane utilizate de Nestlé pe amplasament.
Ai mai putea fi interesat de: Apă cu porția într-un județ din România. Autoritățile anunță lista zonelor afectate
În vara anului 2021, directorii Nestlé au stabilit o întâlnire cu biroul lui Agnès Pannier-Runacher, care era pe atunci ministrul responsabil din industrie, pentru a mărturisit că a utilizat tratamente interzise, cum ar fi microfiltrare, filtre UV și cărbuni activi, pentru a ține piept contaminării bacteriene sau chimice repetate sau cronice pe unele dintre puțurile sale. Acestea au inclus situri din Vergèze și din departamentul Vosges, zonele de unde este extrasă apa Hépar, Contrex și Vittel.
Guvernul a modificat regulile referitoare la microfiltrare, permițând astfel continuarea acestor tratamente. Asfel, a apărut riscul de a se crea incertitudine în ceea ce privește legalitatea menținerii denumirii „apă minerală naturală”. Aceste ape ar trebui să provină din surse perfect conservate și să nu fi suferit dezinfecție, cum ar fi apa de la robinet.
Vezi mai multe știri: Scandalos! Leguma pe care fermierii o vând cu 0,7 lei/kg, iar în supermarketuri ajunge la 8 lei/kg