- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Permis auto de la 15 ani? Ce vehicule pot să conducă adolescenții

25 Jun, 10:09 • Adrian Popovici
Adolescenții din Germania au dreptul să obțină un permis auto de la 15 ani. Autoritățile federale au stabilit lista vehiculelor pe care aceștia au dreptul să le conducă.
Permis auto de la 15 ani? Ce vehicule pot să conducă adolescenții

Permisul de conducere pentru tinerii de 15 ani devine o opțiune tot mai atractivă în Germania, oferindu-le posibilitatea de a începe să conducă legal și responsabil de la o vârstă mult mai mică. Aceasta este o oportunitate care vine în întâmpinarea nevoilor și dorințelor tinerilor de a experimenta mobilitatea personală mai devreme, în condiții de siguranță și costuri reduse, notează Capital.

În Germania, tinerii pot obține dreptul de a conduce de la vârsta de 15 ani pentru anumite categorii de vehicule, printre care se numără și categoria AM. Acest tip de permis permite titularilor să conducă mopede cu o capacitate maximă a motorului de 50 cmc pentru motoarele cu ardere internă, cu o putere nominală continuă de 4 kW pentru vehiculele cu propulsie electrică și cu o viteză maximă de 45 km/h. Astfel, permisul pentru categoria AM devine o alternativă viabilă pentru tinerii care doresc să evite costurile mai mari asociate cu obținerea unui permis auto complet.

Adolescenții din Germnai au dreptul să-și ia permisul auto de la 15 ani
Adolescenții din Germnai au dreptul să-și ia permisul auto de la 15 ani

Te-ar putea interesa și: Codul Rutier 2024. Categoria de români care poate obţine permisul auto fără a mai face şcoala de şoferi

Ce vehicule vor putea conducerii tinerii cu permis de la 15 ani?

Vehiculele incluse în categoria AM cuprind motociclete cu două și trei roți, precum și autovehicule ușoare cu patru roți, cunoscute sub numele de minicaruri, cu o masă neîncărcată maximă de 425 kg. Acest tip de permis oferă o soluție accesibilă și practică pentru tinerii șoferi, care pot astfel să se deplaseze independent și să își dezvolte abilitățile de conducere de la o vârstă fragedă.

Costurile pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule din categoria AM sunt semnificativ mai reduse comparativ cu cele ale altor permise de conducere.

Prețurile pentru lecțiile teoretice și practice pot varia în funcție de statul federal și școala de șoferi aleasă, dar, conform informațiilor furnizate de ADAC, costurile totale se situează între 500 și 1.200 de euro. Acestea includ lecțiile teoretice și practice, taxele pentru înscrierea la examenele teoretice și practice, testul de vedere și cursul de prim ajutor.

De asemenea, persoanele care dețin deja dreptul să conducă motociclete din categoriile A1, A2 sau A pot conduce vehicule din clasa AM fără a avea nevoie de un permis suplimentar. Cei care dețin un permis de conducere auto din categoria B au dreptul de a conduce mopede și motorete din categoria AM fără a fi necesar un alt permis.

Citește și: Obiceiul prost al șoferilor când fac plinul la mașină. Greșeala care te poate lăsa fără bani în buzunar