- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Persoanele care au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19 nu mai sunt executate silit. Cei care au plătit deja nu primesc banii înapoi

12 Dec, 18:00 • Dobran Viorel
Pandemia de Covid 19 a adus haos în întreaga lume, reguli şi restricţii aberante, dublate de amenzi consistente. O dată trecută la capitolul istorie, s-au decis măsuri reparatorii pentru cei afectaţi financiar de Covid. România a ieşit în 9 martie din starea de alertă instituită din cauza pandemiei de COVID-19.
Persoanele care au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19 nu mai sunt executate silit. Cei care au plătit deja nu primesc banii înapoi

Guvernul italian a decis eliminarea amenzilor restante impuse persoanelor care au refuzat să respecte obligaţia de a se vaccina împotriva COVID. Măsura fusese introdusă pentru a stimula vaccinările în lupta pentru reducerea pandemiei. Persoanele care au plătit deja astfel de amenzi nu vor fi însă rambursate, informează ANSA.

Italia a fost una dintre cele mai afectate ţări de pandemie, care a fost descoperită la începutul anului 2020, înregistrând peste 190 000 de decese, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consemnează Reuters.

Amendă de 100 de euro pentru cine refuza vaccinarea anti Covid

Mario Draghi, predecesorul prim-ministrului Giorgia Meloni, a făcut vaccinarea obligatorie pentru profesori şi lucrătorii din domeniul sănătăţii şi a extins-o la toate persoanele de peste 50 de ani în timpul mandatului său (2021-2022). Refuzul a dus la suspendarea de la locul de muncă fără plată pentru angajaţii publici, iar cei cu vârsta de peste 50 de ani s-au confruntat cu amenzi de 100 de euro.

Pfizer, după vaccinul anti-Covid, vrea să dea lovitura cu pastila de slăbit, aflată deja în studiu clinic

Guvernul de la Roma a anunţat într-un comunicat preluat marţi de ANSA şi Reuters că amenzile au fost abrogate şi că toate obligaţiile de plată au fost eliminate.

Partidele de opoziţie au reacţionat cu indignare la această măsură. Anularea amenzilor pentru cei care nu au fost vaccinaţi este un mod de a dat dreptate „conspiraţioniştilor şi negaţioniştilor vaccinării”, a declarat Riccardo Magi, un deputat din partea micului partid +Europa.

În România, CCR a declarat neconstituționale amenzile pentru încălcarea stării de urgență din pandemia Covid

Se restituie banii pentru amenzille din timpul pandemiei Covid

Decizia judecătorilor Curții Constituționale privește amenzile care s-au dat de către polițiști pentru nerespectarea restricțiilor impuse de starea de urgență. Vorbim de 300.000 de amenzi contravenționale și care au ajuns până acum la o valoare totală de 600 de milioane de lei.

Judecătorii CCR au considerat că pe de o parte au fost lăsate aceste amenzi la latitudinea polițiștilor fără să se precizeze foarte exact prin texte legale care sunt faptele și condițiile lor. Cu alte cuvinte, au fost prea generale.

De asemenea, CCR a fost de părere că și cuantumul acestor amenzi este prea mare în raport cu posibilitățile financiare ale populației. Amenzi între 2.000 și 20.000 de lei, într-o țară cu pensie medie de 1.200 lei și un salariu mediu de puțin peste 3.000 de lei.

În martie, autoritățile au anunțat că se mărește cuantumul amenzilor pentru încălcarea restricțiilor între 2.000 de lei și 20.000 de lei. Argumentul autorităților la vremea respectivă a fost că pentru descurajarea răspândirii noului coronavirus este nevoie ca amenzile să fie foarte dure. Inițial, aceste contravenții erau între 1.000 și 10.000 lei.

Este importat de clarificat că decizia judecătorilor CCR nu stabilea anularea celor care au fost date sau încasate până acum. Este nevoie de contestarea lor în fața instanțelor și de verdictul unui judecător.

De la data la care au fost mărite amenzile, 30 aprilie, noile prevederi – care au instituit amenzile între 2.000 și 20.000 de lei – unele au fost plătite în termen de 48 de ore, pentru a fi înjumătățite, iar altele nu.

Decizia CCR ajută pe oricine care a primit o astfel de amendă, indiferent dacă a plătit-o sau nu, să o poată contesta în instanță.

 

Se restituie banii pentru amenzille din timpul pandemiei Covid

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.

  • BBC și Fox News au scris pe larg despre amenzile mari aplicate în România și mai ales despre numărul mare al acestora.

Între cei care au fost amendați s-a aflat, de pildă, și primarul sectorului III din București, Robert Negoiță, care, de Paște, a mers la picnic cu prietena sa, într-unul dintre cele mai mari parcuri ale orașului, IOR, care a fost închis pe perioada stării de urgență. După postarea unor fotografii în care omul apare pe bicicletă în parc, Negoiță, lider al organizației PSD București, fost amendat cu 10.000 de lei.

Prăbușire pe piața imobiliară din România. Din perioada pandemiei COVID 19 nu s-au mai înregistrat scăderi atât de bruște

Cum s-a cerut restituirea banilor românii care au plătit amenzi pentru necompletarea formularului digital PLF:

​​Românii care au plătit amenzi, în pandemie, pentru necompletarea formularului digital de intrare în țară (PLF) au depus o cerere pentru restituirea banilor la organul fiscal local unde au domiciliul. Procedura și cererea de restituire a banilor au fost stabilite prin ordin al ministrului Dezvoltării, publicat marți în Monitorul Oficial.

Inițial, amenzile pentru necompletarea PLF au fost cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, iar în februarie Guvernul a redus pragul minim al amenzii la 500 de lei, după ce mulți români au acuzat că au fost sancționați pe nedrept.

Pentru restituirea amenzilor achitate, românii trebuia să depună la organul fiscal local unde își au domiciliul, în termen de 90 zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin al ministrului Dezvoltării, o cerere de restituire.

Cererea de restituire se depune la organul fiscal local competent în format letric sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, împreună cu o copie a actului de identitate.

Cererea de restituire este însoțită de copii ale procesului verbal de constatare a contravenției și ale documentelor de plată și trebuie să cuprindă următoarele elemente:

  • a) numele și prenumele solicitantului;
  • b) codul numeric personal;
  • c) domiciliul solicitantului;
  • d) suma și natura creanței solicitate la restituire;
  • e) codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar;
  • f) banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei.

Aproape 150.000 de amenzi în valoare de peste 360 milioane de lei pentru lipsa PLF

​Ministerul Sănătății a transmis în luna februarie 2022, la solicitarea HotNews.ro, situația amenzilor aplicate de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) celor care nu au respectat obligația de a completa formularul digital de intrare în România în maxim 24 de ore de la intrarea în țară.

  • „În perioada 25.12.2021 – 31.01.2022 au fost aplicate un număr de 149.560 amenzi. Valoarea amenzilor aplicate în perioada 25.12.2021 – 31.01.2022 a fost în cuantum de 360.991.000 lei.

 

  • Amenzile au fost aplicate ca urmare a nerespectării prevederilor Art. 4, alin (1) din OUG 129/2021, privind implementarea formularului digital de intrare în România, adoptată de Guvernul României, și anume: ”Nerespectarea de către persoana care intră pe teritoriul României a obligaţiei de a completa Formularul digital de intrare în România în termen de 24 de ore de la intrarea în ţară constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei”.”, au precizat în data de 17 februarie 2022, oficialii Ministerului Sănătății.

România a ieşit în 9 martie din starea de alertă instituită din cauza pandemiei de COVID-19.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ilie Bolojan susține varianta Marcel Ciolacu premier: „Pentru o guvernare stabilă”
Ilie Bolojan susține varianta Marcel Ciolacu premier: „Pentru o guvernare stabilă”
Românii vor plăti rate mai mici la creditele ipotecare de la 1 ianuarie. Banca Naţională scade IRCC-ul
Românii vor plăti rate mai mici la creditele ipotecare de la 1 ianuarie. Banca Naţională scade IRCC-ul
Ireal! Angajaţii din primărie şi-au votat singuri spor de condiţii periculoase de 5%, plus 5 zile în plus la concediu
Ireal! Angajaţii din primărie şi-au votat singuri spor de condiţii periculoase de 5%, plus 5 zile ...
Record istoric de bugetari! La stat au avut loc 30.000 de angajări într-o lună
Record istoric de bugetari! La stat au avut loc 30.000 de angajări într-o lună
Cât costă să faci Revelionul în localurile deținute de Mugur Mihăescu și Delia. De la ”plătești cât comanzi” la 3.500 de lei pentru grup de patru-șase persoane
Cât costă să faci Revelionul în localurile deținute de Mugur Mihăescu și Delia. De la ”plătești ...
Cum arată vila lui Fuego de lângă lac. Oaza de liniște de care se bucură artistul. „Am desființat piscina din casă și am făcut dressing”
Cum arată vila lui Fuego de lângă lac. Oaza de liniște de care se bucură artistul. „Am desființat ...
Cât câștigă o femeie de serviciu în Elveția. Salariul este aproape dublu decât cel al unui inginer din Spania
Cât câștigă o femeie de serviciu în Elveția. Salariul este aproape dublu decât cel al unui inginer ...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, trimis în judecată pentru luare de mită
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, trimis în judecată pentru luare de mită
Horoscop financiar: Patru ZODII care vor încheia anul 2024 cu mari câștiguri financiare datorită alinierii favorabile dintre Jupiter și Saturn
Horoscop financiar: Patru ZODII care vor încheia anul 2024 cu mari câștiguri financiare datorită ...
Prognoza meteo 13 decembrie 2024. Temperaturi mai scăzute în majoritatea zonelor țării
Prognoza meteo 13 decembrie 2024. Temperaturi mai scăzute în majoritatea zonelor țării
Cât costă 3 nopți de cazare în stațiunile de pe Valea Prahovei de Crăciun și de Revelion. Ce conțin pachetele turistice
Cât costă 3 nopți de cazare în stațiunile de pe Valea Prahovei de Crăciun și de Revelion. Ce conțin ...
Probleme în paradis? Vlad Gherman a plecat în Dubai fără Oana Moșneagu. „Trecem peste”
Probleme în paradis? Vlad Gherman a plecat în Dubai fără Oana Moșneagu. „Trecem peste”
Grădina ta are nevoie de această plantă: „Apărătorul Legumelor”, o soluție naturală cu beneficii multiple
Grădina ta are nevoie de această plantă: „Apărătorul Legumelor”, o soluție naturală cu beneficii ...
Reacția dură a unui turist despre Târgul de Crăciun din Sibiu: “Dezamăgire totală. O porție de sarmale este 40 de lei”
Reacția dură a unui turist despre Târgul de Crăciun din Sibiu: “Dezamăgire totală. O porție ...
Amenzi uriașe! Interzis să faci asta copacilor. Nu există toleranță pentru astfel de practici
Amenzi uriașe! Interzis să faci asta copacilor. Nu există toleranță pentru astfel de practici
Trei zodii care au noroc pe final de an. Universul are planuri mari pentru acești nativi
Trei zodii care au noroc pe final de an. Universul are planuri mari pentru acești nativi
OMV taie legăturile cu Gazprom și renunță la gazele rusești!
OMV taie legăturile cu Gazprom și renunță la gazele rusești!
De ce se încălzesc caloriferele parțial. Ce trebuie să faci dacă te confrunți cu astfel de probleme
De ce se încălzesc caloriferele parțial. Ce trebuie să faci dacă te confrunți cu astfel de probleme