Prețurile petrolului au suferit vineri o scădere abruptă, de aproape 8%, ajungând la cele mai mici valori din ultimii patru ani, pe fondul amplificării tensiunilor din războiul comercial global. Scăderea vine ca urmare a unei decizii majore luate de China, care a anunțat că va impune, începând cu 10 aprilie, tarife suplimentare de 34% pentru toate produsele importate din Statele Unite. Această măsură a stârnit panică pe piețele internaționale, alimentând temerile legate de o posibilă recesiune globală, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Trump lovește dur! Tarife de 25% pentru petrolul din Venezuela: „Ziua eliberării în America”
În acest context, țițeiul Brent – referința globală a pieței petroliere – a scăzut sub pragul de 65 de dolari pe baril, ceea ce, dacă trendul se menține, ar reprezenta cel mai scăzut preț de închidere din august 2021. La rândul său, West Texas Intermediate (WTI), echivalentul american, a coborât cu peste 8%, situându-se în jurul valorii de 61 de dolari pe baril – cel mai mic nivel înregistrat din aprilie 2021.
Tensiunea de pe piață a fost alimentată și de un anunț-surpriză venit din partea OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi), care a decis să majoreze producția cu 411.000 de barili pe zi, începând de luna viitoare. Creșterea ofertei, într-un moment de incertitudine economică, a sporit temerile investitorilor că cererea globală va scădea abrupt.
Analiștii de la Goldman Sachs au avertizat că principalii factori care până acum limitau riscurile unei scăderi severe – precum riscul scăzut de recesiune și politica OPEC de menținere a producției reduse – nu mai sunt valabili. În acest sens, banca americană și-a revizuit prognoza de preț pentru 2025, estimând că Brent-ul va avea o medie de doar 69 de dolari pe baril (față de 73 de dolari anterior), iar WTI va ajunge la o medie de 66 de dolari (de la 69 de dolari).
„Cei doi factori care au limitat anterior riscul de scădere a prețurilor, și anume riscul scăzut de recesiune și preferința OPEC pentru o producție scăzută nu mai există”, au declarat analiștii Goldman Sachs.
Te-ar mai putea interesa și: Rompetrol vrea victorie cu statul pe tema taxelor. Legea pe care compania a trimis-o la Curtea Constituțională