- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Piaţa auto din România, creștere modestă în 2024. Dacia domină în continuare topul celor mai vândute mașini

07 Jun, 16:05 • Adrian Popovici
În ciuda provocărilor economice, piața auto din România înregistrează o creștere modestă în 2024. Vânzările de autoturisme vor încheia anul în creștere cu 1,7% față de anul anterior, reflectând o stabilitate relativă în acest sector.
Piaţa auto din România, creștere modestă în 2024. Dacia domină în continuare topul celor mai vândute mașini

Piața auto din România va încheia anul 2024 cu o creștere de 1,7% pentru autoturisme și 0,6% pentru vehiculele comerciale ușoare, conform raportului PwC Autofacts care a analizat cinci piețe din Europa Centrală, transmite Agerpres.

După un prim trimestru slab, influențat de reducerea facilităților acordate pentru achiziția de autovehicule verzi, piața auto a început să-și revină în aprilie, când s-a înregistrat o creștere de peste 34%. Această lună a coincis cu încheierea primei sesiuni din programul Rabla Plus. Daniel Anghel, Partener și Liderul industriei auto PwC România, a menționat că producția auto se află pe un trend pozitiv, în special pe segmentul de autovehicule comerciale ușoare.

În primul trimestru din 2024, vânzările de autoturisme au scăzut cu 10,2% comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Totuși, acesta este al doilea trimestru consecutiv în care a fost depășit pragul de 30.000 de unități vândute. Dacia rămâne cel mai bine vândut brand auto din România, iar Tesla și-a dublat vânzările în aceeași perioadă, urcând cu 11 poziții și intrând în top 10.

Producția auto din România a crescut cu 7% în primul trimestru din 2024, înregistrând al doilea trimestru consecutiv de creștere. Pentru întregul an, se așteaptă o creștere a producției de 8,5%, determinată de vehiculele comerciale ușoare. În schimb, producția de autoturisme este prognozată să scadă cu 7,1%.

Piața auto
Piața auto

Te-ar putea interesa și: Dacia Duster revoluționează piața auto din România. Ce noutăți apar

Cum a evoluat piața auto din România față de cele din restul Europei?

La nivelul celor cinci state analizate – România, Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia – vânzările cumulate ar urma să urce cu 4,6% în acest an, cu Ungaria înregistrând cel mai mare salt, de 8,7% față de 2023. În schimb, producția de vehicule ușoare pe aceste piețe va scădea cu 0,8% în 2024 față de 2023, din cauza reducerii cu 4% a segmentului de autoturisme, în pofida creșterii prognozate a pieței vehiculelor comerciale ușoare cu 35%.

Cehia și Slovacia, cele mai mari piețe de producție dintre cele cinci, își vor vedea nivelurile de producție scăzând cu 1,6% și, respectiv, 3,5%. Producția de vehicule electrice de pe piața auto din Europa Centrală continuă să fie în creștere, estimată la plus 15,6% în 2024 față de 2023, în timp ce până în 2030 se așteaptă un avans uriaș de 208,4%.

În 2024, se estimează că performanța BEV (Battery Electric Vehicle) va atinge un minim (-2,3%), în timp ce PHEV – Plug-in Hybrid (+24,0%) și FHEV – Full Hybrid (+27,9%) vor compensa eventualele pierderi. În plus, acestea vor fi în continuare cel mai popular tip mașină electrică de serie pentru patru din cele cinci piețe, excepție făcând piața auto din România începând cu 2027. În România, se vor produce în special vehicule FHEV (electrice complet hibride).

Citește și: Dacia domină piața auto europeană. Un model produs la Mioveni, peste giganții din domeniu în primele patru luni din 2024