Zhongzhi Enterprise Group Co. este o afacere cu cherestea din China, înființată în 1995. Afacerea a devenit un conglomerat financiar cu peste 138 miliarde de dolari în administrare, însă acum este la un pas de faliment, informează businessmagazin.ro.
Deseori supranumit Blackstone al Chinei de către presa locală, grupul activează în inima pieței bancare din China. Gigantul a avut mai multe conflicte cu autoritățile de reglementare, care au încercat să câștige mai mult control asupra afacerii în 2017. Firma a tras acum un semnal de alarmă pe piețele chineze, după ce firmele afiliate nu au reușit să plătească pentru unele produse de investiții.
Vezi și: Lovitură pentru români, în plin sezon estival. O renumită agenție de turism confirmă falimentul
Investitorii nu sunt singurii puși în pericol de implicațiile posibilei sale dispariții. Autoritățile din China au înfiinţat deja un grup de lucru pentru a studia orice posibilă contagiune. În același timp, autoritatea de reglementare bancară analizează riscurile de la Zhongzhi.
Grupul este unul dintre ultimii administratori de averi private cu libertate de mișcare sporită pe care Beijingul a încercat să-l controleze pentru a elimina riscurile pentru sutele de mii de clienți de retail care au achiziționat aceste produse cu randament ridicat, fiind considerate sigure. Situația nu este una favorabilă pentru Xi Jinping, deoarece China se luptă deja cu o economie slabă.
Țara se confruntă deja cu prăbușirile de pe piața imobiliară care amenință să împingă giganții în incapacitate de plată. Zhongrong International Trust, deţinută în parte de Zhongzhi, este una dintre cele mai mari firme din industria financiară. Afacerea reunește economiile gospodăriilor bogate şi ale clienţilor corporate. Firma a ratat cel puțin două plăți și are 270 de produse în valoare totală de 39.5 miliarde de yuani scadente în acest an.
Aceasta este „cea despre care toată lumea ştia că va exploda”, a declarat Jason Hsu, director de investiţii la Rayliant Global Advisors. Se pare că problemele firmei din China sunt legate de vânzările sale de produse de investiții imobiliare. Economia din țară se afla cândva în plină expansiune, însă acum este în dificultate.
Societatea nu este singura pe cale să se prăbușească. Un total de 106 produse fiduciare în valoare de 44 de miliarde de yuani au intrat în incapacitate de plată până la data de 31 iulie 2023. 74% din valoarea neplăților sunt reprezentate de investițiile imobiliare.
Te-ar putea interesa și: Eurohold deschide o nouă companie în România. Grupul bulgar nu dispare de pe piața asigurărilor din România după falimentul Euroins