- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Piața imobiliară din Europa explodează. Chiriile au crescut și cu 200%

04 Apr, 22:32 • stefan.vlad
Piața imobiliară din Europa explodează. În perioada 2010-2022, Estonia a înregistrat o creştere a preţurilor pentru chirie de 216%, în timp ce Lituania s-a confruntat cu o creştere de 160%.
Piața imobiliară din Europa explodează. Chiriile au crescut și cu 200%

Piața imobiliară din Europa explodează. În comparaţie cu trimestrul al treilea din 2022, preţurile locuinţelor au înregistrat o scădere pentru prima dată de la începutul tendinţei ascendente din 2015 (-1,5% în trimestrul al patrulea din 2022 faţă de trimestrul al treilea din 2022). Chiriile şi-au continuat traiectoria ascendentă (+0,6% în comparaţie cu trimestrul al treilea din 2022), notează Business Magazin.

Piața imobiliară din Europa explodează

Preţurile locuinţelor şi chiriile din UE au urmat o traiectorie ascendentă similară între 2010 şi al doilea trimestru din 2011. Cu toate acestea, după acest trimestru, preţurile locuinţelor şi chiriile au evoluat diferit. În timp ce chiriile au crescut în mod constant pe parcursul acestei perioade până în trimestrul al patrulea din 2022, preţurile locuinţelor au fluctuat considerabil.

După o scădere bruscă între al doilea trimestru din 2011 şi primul trimestru din 2013, preţurile locuinţelor au rămas mai mult sau mai puţin stabile între 2013 şi 2014. După o creştere rapidă la începutul anului 2015, preţurile locuinţelor au crescut mai rapid decât chiriile până în al doilea trimestru al anului 2022. În trimestrul al treilea din 2022, preţurile locuinţelor au crescut în acelaşi ritm ca şi chiriile (ambele +0,7% faţă de trimestrul al doilea din 2022).

În această perioadă, preţurile locuinţelor au crescut în 24 de ţări din UE şi au scăzut în trei. Preţurile au explodat în Estonia (+199%), Ungaria (+174%), Lituania (+142%), Luxemburg (+136%), Letonia (+133%), Austria (+126%) şi Cehia (+125%). Scăderi au fost observate în Grecia (-14%,), Italia (-9%) şi Cipru (-4%).

În ceea ce priveşte România, piaţa imobiliară a fost ceva mai stabilă, cu o creştere de 2% preţului pentru locuinţe şi aproape 3% pentru chirie.

Citește și: Piața imobiliară din Cluj a ajuns la un nou record fără precedent! Cât se cere pentru o garsonieră de 16 mp cu toaleta în dulap

Ce se întâmplă cu piata imobiliară din România în 2023

Consultanții Colliers au făcut mai multe predicții pentru anul 2023 și spun că are suficiente resurse pentru a continua să se dezvolte și în acest an, asta datorită faptului că o dinamică de 3-4% pentru economia locală este realizabilă chiar și în contextul actual. Însă, anul acesta ar putea fi dominat și de mult zgomot politic, având în vedere alegerile prezidențiale, parlamentare, locale și europarlamentare din 2024, care ar putea opri sau încetini reformele semnificative de care economia românească are nevoie pentru a rămâne competitivă pe termen lung.

Deși există loc pentru noi surprize negative, economia României pare să fie poziționată decent la începutul anului 2023 și nu se întrevede nicio recesiune în clipa de față. Având în vedere că numărul de angajați se află la un nivel maxim de mai bine de două decenii, iar companiile continuă să se extindă, cheltuielile de consum ar trebui să rămână stabile, întrucât o piață a forței de muncă cu o ofertă limitată ar trebui să stimuleze creșterea salariilor. Ajută și o majorare substanțială a salariului minim.

Politica va fi în centrul atenției în acest an. Anul 2024 va fi destul de plin de evenimente pentru România deoarece țara noastră va avea patru tipuri de alegeri diferite, iar consultanții Colliers se așteaptă ca impulsul de a continua reformele semnificative, în special cele pe partea fiscală, să scadă, politicienii urmând să încerce mai degrabă să ademenească alegătorii cu promisiuni și potențiale măsuri populiste. Acest lucru este deosebit de relevant pe termen mediu, deoarece ajutorul financiar al UE post-pandemie este semnificativ, dar este condiționat de adoptarea anumitor reforme.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...