Piața imobiliară din Hong Kong se află într-un moment de criză după cum arată cele mai noi statistici legate de chiriile pentru birourile de primă clasă. Mai exact, tranzacțiile din acest segment au înregistrat o scădere de 40%, asta în timp ce rata de neocupare a spaţiilor vacante a atins un nivel record de 16%, arată Financial Times.
Conform Cushman & Wakefield, datele de pe piața imobiliară din Hong Kong arată că costurile chiriilor pentru spațiile de birouri de primă clasă au înregistrat o scădere de aproape 40% față de nivelul maxim atins în 2019, iar datele furnizate de guvern indică faptul că rata de neocupare a spațiilor disponibile a atins un nivel record de 16%. În acest peisaj economic dezoolant, C&W estimează că aproximativ 6,7 milioane de metri pătrați de noi spații de birouri vor intra piață în următorii cinci ani.
Piața închirierilor de birouri de primă clasă din oraș încă nu și-a atins încă apogeul, după cum explică Fiona Ngan, șefa unei companii din Hong Kong. Totuși, ea recunoaște că multe corporații își restrâng activitățile, iar companiile din China continentală nu se grăbesc să le ia locul, iar asta pune presiune pe piața imobiliară.
Te-ar putea interesa și: Prețul locuințelor în România, cel mai mic din Europa de Est în 2024. Statistica care arată că țara noastră are cea mai accesibilă piață imobiliară din regiune
Conform datelor guvernamentale despre piața imobiliară, numărul de unități finalizate, dar nevândute, a înregistrat o creștere de 134% față de 2018, iar prețurile au scăzut cu aproximativ un sfert față de apogeul lor din 2021. Anul trecut, prețul mediu al proprietăților din Singapore a depășit pe cel din Hong Kong.
Piața imobiliară are o importanță majoră pentru economia din Hong Kong. Acesta este principalul mod prin care multe dintre familiiile cu afaceri de renume din oraș și-au construit averile. Indicele bursier de referință, Hang Seng, include 12 grupuri imobiliare sau de construcții, iar licitațiile periodice pentru terenuri guvernamentale destinate dezvoltării atrag sume semnificative pentru autorități..
Piața imobiliară din Hong Kong a mai avut parte de prăbușiri, prețurile pentru construcțiile s-au înjumătățit după criza financiară asiatică din sfârșitul anilor 1990. Cu toate acestea, ele și-au revenit în mod constant, uneori într-un mod spectaculos.
Unii experți imobiliari sunt îngrijorați că situația ar putea fi diferită de această dată. Ideea că ratele dobânzilor americane ar putea rămâne „mai mari pentru mai mult timp” – costurile de împrumut în Hong Kong sunt influențate de acestea datorită legăturii monedei sale cu dolarul – vine după trei ani de politici stricte de tip „zero-Covid” și o reprimare a disidenței, care a determinat unele companii internaționale și unii localnici să ia în considerare plecarea.