Piețele asiatice s-au prăbușit joi, 3 aprilie, după ce investitorii au reacționat la anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea unor tarife vamale globale extinse, ce includ taxe semnificative care vizează mai multe țări asiatice.
Între timp, prețul aurului a atins un nou record, depășind pragul de 3.160 de dolari uncia, conform Reuters, în condițiile în care investitorii s-au orientat spre metalul prețios, văzut tradițional ca o investiție sigură în perioade de criză, notează CNN.
Indicele de referință Nikkei 225 al Japoniei s-a prăbușit cu aproape 4% la deschiderea ursei de joi, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni, în contextul în care țara se confruntă cu tarife de 24% pentru exporturile către SUA.
Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a scăzut cu aproximativ 1,15% joi dimineață, după ce SUA au anunțat un nou tarif vamal de 34% pentru China, ceea ce duce taxa totală impusă produselor chinezești la 54%.
Indicele bursier Kospi din Coreea de Sud se tranzacționa cu aproximati 1% mai jos, după o scădere de 3% la deschidere. Exporturile sale către SUA vor fi supuse unui tarif de 25%. Indicele ASX 200 din Australia a scăzut cu 142 de puncte, respectiv 1,79% la deschidere, după decizia lui Trump de a impune un tarif de 10% supra exporturilor australiene. Piețele din Taiwan au fost închise joi.
Indicele de referință VN din Vietnam a scăzut cu peste 5% în primele ore ale tranzacționării, potrivit Bloomberg News și este pe cale să șteargă toate câștigurile înregistrate de la începutul anului.
Indicele Nikkei 225, care măsoară performanța celor mai importante 225 de compani listate la Bursa din Tokyo, a suferit o scădere de cel puțin 4% la scurt timp după deschiderea bursei de joi, în urma anunțului făcut de Donald Trump.
Piața bursieră din Australia a înregistrat scăderi la deschidere, în urma deciziei președintelui american Donald Trump de a impune un tarif de 10% asupra exporturilor australiene. ASX 200 a pierdut 142 de puncte, adică 1,79%, fiind afectată în special de scăderi în sectorul tehnologic, bancar și imobiliar.
Andrew McKellar, directorul executiv al Camerei de Comerț a Australiei, a declarat că, în comparație cu alți parteneri comerciali importanți ai SUA, Australia a fost „relativ puțin afectată”. Cu toate acestea, el a adăugat că decizia lui Trump de a impune tarife nu este un „gest prietenos, iar mediul de afaceri va colabora cu guvernul pentru a încerca să le contracareze.
Dacă președintele Donald Trump menține tarifele masive anunțate astăzi, politicile sale comerciale fără precedent vor duce probabil atât economia SUA, cât și pe cea globală într-o recesiune în 2025, avertizează analiștii JPMorgan într-o notă adresată investitorilor, notează Reuters.
Nu este tocmai o surpriză: înainte de anunțurile privind tarifele universale și reciproce, JPMorgan estima că SUA aveau o probabilitate de 40% să intre în recesiune.
Analiștii au subliniat că noile tarife vor crește povara fiscală asupra americanilor cu 660 de miliarde de dolari pe an — cea mai mare majorare de taxe din istoria recentă. De asemenea, vor duce la o creștere semnificativă a prețurilor, adăugând 2% la Indicele Prețurilor de Consum, un indicator al inflației care s-a menținut ridicat în ultimii ani.
„Impactul asupra inflației va fi semnificativ”, au precizat analiștii. „Considerăm implementarea integrală a acestor politici ca pe un șoc macroeconomic major.”