Măsurile vin pe fondul experienței trăite de Italia în ultimii ani: a crescut numărul de candidați pentru posturile din administrația publică, însă mulți dintre noii angajați au demisionat după scurt timp, arată pubicația Il Messaggero.
Citește și Primul cadou pentru bebeluşii din România. Screening gratuit pentru displazia de sold!
În primele opt luni ale anului în curs, circa două milioane de persoane au aplicat pentru pozițiile publice, în speranța de a obține unul dintre cele peste 200.000 de locuri disponibile. Ulterior însă, un număr semnificativ de tineri au părăsit sistemul la scurt timp după angajare. Motivele principale? Dificultățile de adaptare la noile condiții și costurile asociate mutării.
Acesta fiind contexul, noul contract de muncă include o componentă esențială orientată spre păstrarea tinerilor, prin măsuri menite să le ușureze integrarea și să prevină demisiile timpurii.
Măsuri-cheie luate de Italia în planul ”anti-escape”
Planul oferă o flexibilitate considerabilă angajaților, prin încurajarea muncii la distanță. Acest lucru ar putea reduce nevoia de relocare completă a angajaților și ar permite o adaptare mai ușoară la condițiile de muncă. Măsura a fost gândită special pentru a permite angajaților din sudul Italiei să accepte posturi în orașe din nord, precum Milano sau Roma, fără a-și asuma integral costurile de trai ridicate din aceste zone metropolitane. În acest mod, administrația publică va avea posibilitatea de a negocia la nivel local implementarea acestui plan, în funcție de bugetele disponibile.
Pe lângă stimulentele pentru noii angajați, contractul de muncă vizează și problema îmbătrânirii forței de muncă din sectorul public italian. Concret, se vor aplica politici de gestionare a vârstei, care să permită angajaților aflați în pragul pensiei să opteze pentru programe de lucru mai flexibile și pentru mai multe zile de muncă la distanță.
Mai mult, angajații cu experiență vor fi încurajați să devină tutori pentru tinerii recruți, oferindu-le suport în adaptarea la tehnologiile noi și promovând un transfer de cunoștințe care să sprijine tranziția, predarea ”ștafetei”.
Nu se știe deocamdată dacă aceste măsuri vor reuși să reducă rata de demisii timpurii din administrația publică italiană. Rezultatele măsurilor vor depinde, în mare măsură, de implementarea efectivă a lor în cadrul fiecărei administrații.
Pe de altă parte, fondurile limitate pentru anumite ministere și agenții publice ar putea constitui un obstacol în aplicarea integrală a noilor beneficii și a măsurilor de flexibilitate.