Schimbări majore pentru portughezi! Începând cu data de 1 mai, angajații pot obține mult mai simplu 3 zile de concediu medical, relatează ziare.com. Salariații nu mai au nevoie de adeverință de la medic pentru a-și motiva absența!
Portugalia adoptă noi schimbări în Codul Muncii. Ultimele informații arată că angajații nu mai au nevoie de adeverință de la medic pentru a obține concediul medical. Concret, o simplă declarație pe propria răspundere este suficientă.
Măsura este implementată cu scopul de a reduce presiunea resimțită de către Serviciul Național de Sănătate, așa cum se relatează într-un comunicat al Guvernului din Portugalia. Noua modificare nu va aduce costuri suplimentare pentru stat sau pentru angajator, tocmai pentru că durata maximă de concediu corespunde celei de așteptare în care salariatul nu este plătit de serviciile de securitate socială.
Astfel, portughezii pot obține 3 zile de concediu medical printr-o declarație pe propria răspundere, depusă prin internet sau telefon, de două ori pe an. Declarația este regăsită pe site-ul Serviciului Național de Sănătate (SNS).
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Toți românii trebuie să știe asta! Concediul medical, verificat la domiciliu cu poliția. Dacă refuză controlul, pierd banii
Principalul obiectiv al acestei măsuri se referă la a reduce volumul de muncă al medicilor de familie în centrele de sănătate publică, având în vedere că aceștia sunt singurii autorizați să ofere documentul. Din acest punct de vedere, Ministerul Sănătății informează că aproximativ 600.000 de consultații au loc în fiecare an pentru obținerea concediului medical și pentru justificarea absențelor de până la 3 zile.
Totodată, noua schimbare are în vedere ușurarea vieții salariaților. Posibilitatea de a obține 3 zile de concediu medical printr-o simplă declarație este valabilă pentru orice angajat de peste 16 ani.
Dispoziția a fost adoptată în februarie de parlamentul din Portugalia, cu scopul de a îmbunătăți condițiile de muncă ale angajaților. Mai mult decât atât, decizia face parte dintr-o serie de măsuri pentru o „muncă demnă”. Reforma Codului Muncii are în vedere și alte zeci de schimbări, precum extinderea situațiilor în care telemunca este permisă sau chiar și majorarea indemnizațiilor de disponibilizare.
Citește și despre: Producția de bere din România generează 1,1 miliarde de euro anual. Suntem, din acest punct de vedere, la același nivel cu Cehia și Portugalia