- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Posibilitatea de a dispune de moneda digitală euro devine tot mai reală. Banca Centrală Europeană avansează proiectul!

18 Oct, 21:28 • Oprea Alina
A început inițierea etapei de pregătire de către Banca Centrală Europeană pentru introducerea unei monede euro digitale, astfel că eforturile de consolidare a poziției Uniunii Europene în sectrul financiar digital evoluează!
Posibilitatea de a dispune de moneda digitală euro devine tot mai reală. Banca Centrală Europeană avansează proiectul!

În decursul zilei de miercuri, Consiliul Guvernatorilor de la Banca Centrală Europeană au luat decizia de a începe etapa de pregătire pentru consolidarea poziției Uniunii Europene în sectorul financiar digital, astfel că moneda euro digitală este mai aproape de noi decât se vorbea inițial.Foarte important de menționat este faptul că oficialii europeni nu intenționează să înlocuiască numerarul, iar această monedă este doar un instrument complementar.

„Consiliul Guvernatorilor BCE a decis astăzi trecerea la următoarea etapă a proiectului monedei euro digitale: faza de pregătire. Decizia urmează finalizării etapei de investigare, lansată de Eurosistem în octombrie 2021 pentru explorarea designului posibil și a modelelor de distribuire pentru euro digital. (…) BCE a conceput o monedă euro digitală care le va fi accesibilă pe larg cetățenilor și companiilor prin distribuirea de către intermediari supervizați, precum băncile.”, a comunicat BCE într-o postare proprie și oficială, potrivit Gândul.

„Designul monedei euro digitale va fi forma digitală a numerarului și va putea fi utilizat pentru toate plățile digitale din zona euro. Va fi accesibil pe larg, utilizările de bază vor fi gratuite, cu disponibilitate atât online, cât și offline. Va oferi cel mai mare nivel de protecție a datelor și va permite plățile instante. Ar putea fi utilizat în tranzacții între persoane, la puncte de vânzare, în comerțul electronic și în tranzacții guvernamentale. Niciun alt instrument de plată nu are aceste caracteristici. Moneda euro digitală va umple acest gol.”, a adăugat BCE, conform sursei citate.

Citește și: Zona euro se îndreaptă către un 2024 plin de provocări. Deși BCE speră să reducă ratele, politica fiscală și politica monetară devin restrictive

Banca Centrală Europeană anunță că numerarul nu va fi eliminat!

Acest proiect va avea o durabilitatede doi ani, aproximativ, iar faza de pregătire va începe la 1 noiembrie 2023. Procedurile de introducere pe piață și detaliile platformelor și ale celorlalte elemente de infrastructură urmează să fie finalizate. Este important de luat aminte că faza de pregătire nu desemnează, în mod explicit, decizia de lansare a acestei monede euro digitale, ci această decizie finală va fi luată doar în momentul în care vor fi finalizate procedurile legislative ale Uniunii Europene. Moneda euro fizică nu va dispărea, așa cum a asigurat Banca Centrală Europeană.

„Trebuie să ne pregătim de moneda viitorului. Avem în vedere un euro digital ca formă digitală de numerar care să poată fi folosit pentru toate plățile digitale, fără taxe, și care să întrunească cele mai înalte standarde în materie de protejare a datelor private. Va coexista alături de banii fizici, care vor fi disponibili mereu, fără a lăsa pe nimeni în urmă.”, a declarat Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, potrivit sursei citate.

Banca Centrală Europeană crede că introducerea monedei euro digitale va fortifica capacitatea zonei euro de a-și gestiona afacerile financiare independent și va întări controlul său asupra aspectelor monetare. Acest lucru se va realiza prin îmbunătățirea funcționării sistemului european de plăți, promovând inovația și consolidând rezistența la amenințări precum atacurile cibernetice și problemele tehnice.

Citește și: Lovitură pentru românii care au credite în euro. Ratele cresc din nou, după ce BCE duce dobânda de referință la un record absolut

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...