Concediu plătit de an ar putea să nu mai fie un vis, ci să devină realitate. Ministerul Muncii din Germania a hotărât ca angajații ar putea beneficia de concediu plătit chiar și pentru un an întreg. Totuși pentru a beneficia de acest avantaj trebuie îndeplinite anumite condiții. Imitând modelul austriac, proiectul de lege german prevede faptul că angajații ar putea beneficia de un an de pauză în carieră, timp în care să poată să investească în educație sau să poată urma un curs de formare profesională suplimentară.Este necesar ca angajatorul să fi convenit în prealabil cu angajatul său asupra acestui aspect, conform Adevărul.
Alte articole: Dacă îți place să dormi, află că poți să fi și plătit pentru asta. Compania care te plătește cu 800 de euro pe lună pentru somn
Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de muncă din Germania ar urma să finanțeze această inițiativă. În această perioadă, în care angajații urmează cursul de formare profesională vor beneficia două indemnizație care are aceeași valoare cu cea a indemnizațiilor de șomaj de nivel superior. Această indemnizație reprezintă 60% din venit pentru persoanele singure și 67% din venit pentru persoanele care au un copil. Noua lege ar putea fi adoptată de cabinetul federal pe parcursul următoarelor săptămâni.
Cu noua lege, Hubertus Heil, ministrul german al Muncii, țintește să„deschidă oportunități suplimentare pentru angajați, având în vedere lipsa de muncitori calificați din Germania”.
De asemenea, pe lângă finanțarea pauzelor de carieră, este pusă în discuție și legea care privește educația continuă și care va ajuta tinerii care sunt în căutare de ucenicie cu costurile de relocare.
Heil a spus că legea va include o „garanție de formare” care ar „promova mobilitatea și orientarea către carieră a tinerilor”.
În momentul de față, în Germania, există diferențe uriașe între regiuni, în ceea ce privește distribuția uceniciei. Există pe de-o parte, regiuni cu ocupare deplină unde companiile, de cele mai multe ori, nu găsesc stagiari și, pe de altă parte, la polul opus, avem regiunile slabe din punct de vedere al structurii, unde tinerilor le este greu să își găsească un post de pregătire.
Sprijinul pentru mobilitate pentru stagii ar ajuta în acest sens, a spus el.
„Dacă cineva nu poate găsi un post de pregătire în regiunea de nord a Ruhr, de exemplu, dar există o oportunitate în Köln de a finaliza un stagiu de orientare în carieră, atunci vom sprijini acest lucru prin asumarea costurilor de cazare și mobilitate”, a spus Heil.
Citește și: Grindeanu chemat la DNA. Ministrul transporturilor, citat ca martor