Cum evoluează prețul apartamentelor? Cu toate că era estimată o scădere semnificativă a prețurilor din imobiliare, acestea sunt în continuă creștere. Singurul oraș care face excepție de la această regulă este Sibiu, unde prețul mediu a scăzut. Astfel de majorări au avut loc pe ambele segmente de piață, însă cele mai semnificative au fost înregistrate pe segmentul rezidențial nou. Evoluția prețurilor a fost pozitivă și în februarie, după o majorare de 0.9% în ianuarie. Așadar, la nivel național indicele Imobiliare.ro a crescut de la 1.413 la 1.435 de euro pe metru pătrat util.
În linii mari, cele mai multe centre regionale analizate au înregistrat o creștere din acest punct de vedere. Cel mai mult însă au crescut prețurile din Oradea și în Ploiești, în timp ce în București și Constanța prețurile au stagnat.
„În ciuda așteptărilor, piața rezidențială continuă să surprindă. Desigur, traversăm în continuare o perioadă incertă, însă interesul pentru achiziția de apartamente este în continuare ridicat, iar tranzacții au loc. Este puțin probabil ca pe termen scurt să asistăm la creșteri de preț și anumite corecții de preț sunt inevitabile, în special pe segmentele dependente de finanțarea bancară. Totodată, categoriile premium își vor consilida prețul pentru că atrag în continuare o cerere ridicată”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Dacă ar fi să comparăm cu luna februarie a anului anterior, prețurile apartamentelor au înregistrat o diferență de aproximativ 3,7%. În București, prețul pe metrul pătrat util a stagnat, având o valoare de 1.500 de euro.
În Brașov, creșterea înregistrată a fost de aproximativ 0,4% față de luna ianuarie, ajungând la o valoare de 1.572 de euro pe metrul pătrat. Apartamentele din blocurile vechi au au ajuns la o valoare de listare de 1.511 euro pe metru pătrat util, în timp ce în cazul locuințelor noi creșterea este de 0,6%, situându-se la 1.766 de euro pe metru pătrat.
Și în Cluj-Napoca au fost înregistrate creșteri ale prețului de aproximativ 0,6%, media ridicându-se la 2.375 de euro pe metru pătrat. Cluj-Napoca a consemnat o marjă de creștere anuală semnificativă a prețurilor, aici înregistrându-se un avans de 6%. Prețul pentru locuințele noi a înregistrat o creștere semnificative, de 2%.
La Iași, valoarea apartamentelor a crescut cu 0,9%, ajungând la un preț de 1.366 de euro pe metru pătrat util. În acest oraș a fost observată o tendință atipică, în sensul în care prețurile pentru apartamente din clădiri mai vechi au înregistrat o creștere, în timp ce acelea din centrele rezidențiale noi au stagnat.
La Timișoara, așteptările vânzătorilor de apartamente s-au majorat cu 1,2% în luna februarie, față de ianuarie (de la 1.446 la 1.464 de euro pe metru pătrat util), în vreme ce, la 12 luni, avansul a fost de 4,9% (de la 1.395 de euro pe metru pătrat util). Cu un preț mediu de 1.449 de euro pe metru pătrat, în luna februarie, locuințele vechi din oraș sunt, în prezent, cu 4,8% mai scumpe decât în urmă cu un an (când costau 1.383 de euro pe metru pătrat), scrie Mediafax.
Alte articole: Bătaie pe joburile de bugetari. Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România a ajuns la un nou record