Un concediu banal este un vis îndepărtat pentru mulți nemți, asta deși Germania este una dintre cele mai bogate țări din UE. Mai ușor, din acest punct de vedere, le este în general celor care nu au copii. De regulă, aceștia își permit fără probleme un concediu anual.
Dietmar Bartsch, lider al partidului de extremă stânga Die Linke, care a cerut aceste informaţii de la biroul de statistică al Uniunii Europene, a numit aceste cifre „o concluzie tristă”.
„Aceste cifre arată cât de profund divizată social este Germania. Toată lumea ar trebui să aibă oportunitatea să meargă în concediu cel puţin o săptămână pe an„, a spus Bartsch. Pentru acest lucru, consideră politicianul de stânga, germanii au nevoie de salarii mai mari, pensii adecvate, o alocaţie pentru copii consistentă, dar și de o politică antiinflaţie solidă.
Comparativ cu 2021, a crescut numărul celor care nu-și pot permite un concediu. La momentul respectiv, proporţia era de 19,9%, aşa că era mai mică de unul din cinci germani. Această proporţie era multă mai mică în 2017 – 15,3%, respectiv în 2019 – 12,8%. În 2011, aproape unul din patru germani – 22,8% – nu-şi putea permite un concendiu de o săptămână pe an.
Așa cum era de așteptat, românii stau mai prost decât nemții la capitolul concedii. Aproximativ 39% dintre români susțin că nu vor pleca deloc în concediu în această vară, iar dintre cei care o vor face, peste 73% își vor petrece vacanța de vară în România, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.
Când vine vorba despre bugetul alocat anul acesta pentru vacanță – aproximativ 10% dintre respondenți au menționat că vor aloca sub 1.000 lei, aproape 25% au răspuns între 1.000 – 3.000 lei, 14,5% vor aloca între 3.000 – 6.000 lei, circa 9% și-au programat între 6.000 – 10.000 lei, iar aproape 4% intenționează să cheltuiască peste 10.000 lei.