- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Președintele care și-a redus singur salariul cu 40%. Cât câștigă acum, după tăierea lefei

09 Jul, 09:00 • Alexe Raluca
Președintele Liberiei, Joseph Boakai, a anunțat că își va reduce salariul cu 40%. Prin această măsură neobișnuită se speră crearea unui precedent pentru o „guvernare responsabilă” și să arate „solidaritate” cu cetățenii.
Președintele care și-a redus singur salariul cu 40%. Cât câștigă acum, după tăierea lefei

Guvernanții din Liberia speră ca președintele să dea un exemplu prin tăierea propriului său salariul cu 40%. Această măsură vine în urma nemulțumirilor liberienilor, care se plâng de costul vieții mult prea ridicat.

Citește și: Cum poți obține mai mulți bani la salariu. Nu e nevoie să îți schimbi locul de muncă sau să ceri o mărire

Președintele care și-a redus singur salariul cu 40%

În Liberia, situația nu este tocmai plăcută pentru cetățeni. Aproximativ unul din cinci oameni trăiește cu mai puțin de 2 dolari pe zi în statul vest-african.Joseph Boakai a dezvăluit în luna februarie că salariul său anual era de 13.400 de dolari. După reducerea cu 40%, leafa lui va fi de 8.000 de dolari. De asemenea, și predecesorului său, George Weah, și-a redus salariul cu 25%, tot cu scopul de a arăta empatie față de greutățile cu care se confruntă cetățenii. Unii locuitori din zona vest-africană au privit cu ochi buni decizia lui Boakai, dar alții se întreabă dacă este cu adevărat sau nu un sacrificiu al președintelui, având în vedere că el primește și alte beneficii, pe lângă salariu, precum o diurnă și o acoperire medicală.În anul 2024, bugetul biroului prezidențial este de aproape 3 milioane de dolari. Anderson D Miamen, de la organizația non-profit Centrul de Transparență și Responsabilitate din Liberia, a declarat că reducerea salariilor făcută de președinte este „bună-venită”.„Sperăm doar că publicul va vedea în mod clar unde vor ajunge deducerile și cum vor fi folosite pentru a avea un impact pozitiv asupra vieții oamenilor”, a spus Anderson D Miamen, reprezentant al organizației non-profit Centrul de Transparență și Responsabilitate din Liberia pentru BBC.De asemenea, și W Lawrence Yealue II, a cărui organizație militează și pentru transparența guvernului, a descris decizia președintelui drept „foarte lăudabilă” și a spus că „conducerea trebuie asigurată de la vârf”. El a adăugat că speră ca beneficiile președintelui Boakai vor fi revizuite în bugetul pentru următorul exercițiu financiar.Pe lângă reducerea salariului său, Boakai s-a angajat să „împuternicească” Agenția Publică a Liberiei pentru a se asigura că funcționarii publici „primesc o compensație echitabilă pentru contribuțiile lor la țară”.Joseph Boakai a preluat mandatul în ianuarie, după ce l-a învins pe George Weah într-un scrutin rapid. El a promis că va combate corupția și gestionarea financiară proastă, iar primele metode prin care încearcă să se țină de cuvânt sunt în desfășurare.

Citește și: Pe ce se duc banii românilor? Ce mai rămâne dintr-un salariu minim pentru un concediu în 2024